Prieskum: Ľudia zdravotné sestry chápu a podporujú ich

NETKY.SK • 8 Október 2013, 12:47 • 2 min
Prieskum: Ľudia zdravotné sestry chápu a podporujú ich

BRATISLAVA - Minulotýždňový protest zdravotných sestier pred Úradom vlády SR u ľudí zarezonoval a väčšina s touto formou protestu sympatizovala.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre tlačovú agentúru SITA. Podľa neho totiž deviati z desiatich Slovákov "stanovačku" sestier zaregistrovali a takmer štyri pätiny z nich vyjadrili tomuto protestu sympatie.

Výraznejšie však podľa prieskumu, ktorý sa realizoval od 2. do 4. októbra na vzorke 1 003 respondentov starších ako 18 rokov v celej republike, podporovali zdravotné sestry voliči opozičných strán. Voliči vládneho Smeru totiž vyslovili protestu sympatie v 63,5 % prípadov, kým opoziční voliči v takmer 91 % prípadov. Naopak protest sestier sa nepozdával 10,8 % Slovákov, ktorí ho zaregistrovali, zvyšná desatina sa nevedela vyjadriť. 

Väčšina respondentov taktiež zaregistrovala požiadavky zdravotných sestier. Celkovo sa takto vyslovilo 83,4 % opýtaných. Z nich tieto požiadavky podporuje vyše 87 % ľudí. Aj v tomto prípade mierne väčšie pochopenie nachádzajú zdravotné sestry u voličov opozície, z ktorých ich požiadavky podporuje až 93,5 % opýtaných. V prípade voličov Smeru podporu požiadavkám vyjadrilo 80 % respondentov. 

Zároveň s podporou sestier v ich snahe vydobyť si lepšie mzdy Slováci nevnímajú v absolútnom poriadku ani zdravotníctvo ako celok. Podľa väčšiny opýtaných sa totiž vývoj zdravotníctva na Slovensku zhoršuje, čo tvrdí 57,9 % opýtaných. Opačný názor má len 12,3 % respondentov. V tomto prípade vidia voliči Smeru veci pozitívnejšie. Situácia sa totiž zhoršuje iba podľa 36,4 % z nich, kým rovnaký názor má presná polovica voličov opozície. Naopak zlepšovanie situácie v zdravotníctve vníma štvrtina voličov Smeru na jednej strane a niečo vyše pätina voličov opozície na strane druhej. 

Sestry stanovali pred úradom vlády minulý týždeň od stredy do piatka. Takouto formou protestu sa snažili poukázať na problémy zdravotníctva. Medzi inými i na zákon, ktorý im mal od apríla minulého roka garantovať minimálne mzdy od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Ústavný súd SR však účinnosť zákona v lete minulého roka pozastavil, a v júni toho roka rozhodol, že je protiústavný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies