Prieskum: Ľudia, ktorí nemajú v banke bežný účet, ho ani nepotrebujú

NETKY.SK • 27 Január 2016, 13:34 • 2 min
Prieskum: Ľudia, ktorí nemajú v banke bežný účet, ho ani nepotrebujú

BRATISLAVA - Bežný účet v banke v súčasnosti využíva 86 % Slovákov vo veku 15 až 79 rokov. Zvyšných 14 % ho nemá najčastejšie preto, lebo ho nepotrebuje. Vyplýva to z prieskumu o využívaní bankových služieb, ktorý pre Slovenskú bankovú asociáciu (SBA) uskutočnila spoločnosť GfK Slovakia.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla SBA, bežné účty patria medzi najpoužívanejšie bankové produkty, zjednodušujú život a klientom pomáhajú byť plnou súčasťou ekonomického života v modernej spoločnosti. Prieskum ukázal, že bežný účet v banke v súčasnosti využíva 86 % Slovákov vo veku 15 až 79 rokov. Vo vekovej skupine od 21 do 60 rokov miera užívania bežného účtu presahuje 90 %.

 

Naopak, bežný bankový účet nevyužíva 14 % respondentov. Až 67 % uviedlo ako dôvod, že ho nepotrebujú. Menej často uvádzali, že si ho z finančných dôvodov nemôžu dovoliť. Túto možnosť v prieskume uviedlo 21 % opýtaných. Ďalším dôvodom bolo, že na otvorenie účtu nemajú dostatočný vek, alebo že používajú účet inej osoby. Ani jeden z opýtaných nekonštatoval, že by mu banka otvorenie účtu z akéhokoľvek dôvodu zamietla.

 

"Prieskum ukázal, že bežné účty sú dostupné a neodhalil zásadné prekážky, ktoré by ľuďom bránili vo využívaní bežných účtov. Akékoľvek legislatívne zásahy do poskytovania najpoužívanejšieho bankového produktu sú teda neopodstatnené," skonštatoval v stanovisku pre médiá výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.

 

Parlament ešte vlani schválil novelu zákona o platobných službách. Jednou z noviniek, ktorú priniesla právna norma, je zavedenie poskytovania štandardného účtu so základnými funkciami. Banky ho musia mať v ponuke najneskôr od 1. februára tohto roka. Bude obsahovať všetky základné služby ako napríklad výbery z bankomatu, vklady či platby inkasa a online prevody. Maximálna výška poplatku za štandardný účet je stanovená všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorý vydal rezort financií. Maximálne bude stáť 3 eurá mesačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona