Prieskum: Le Penová by vo Francúzsku vyhrala prvé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 1 August 2014, 07:41 • 2 min
Prieskum: Le Penová by vo Francúzsku vyhrala prvé kolo prezidentských volieb

PARÍŽ - Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová by sa stala víťazom prezidentských volieb, ak by sa ich prvé kolo konalo v druhej polovica júla.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky zverejnených vo štvrtok. Euroskeptická europoslankyňa by podľa nich získala 26 percent hlasov, kým súčasný prezident François Hollande 17 percent. Nestačil by na ňu aj Hollandov predchodca Nicolas Sarkozy, ktorého by volilo 25 percent spomedzi takmer tisícky opýtaných Francúzov. Le Penovej protiprisťahovalecky naladený Národný front tak potvrdzuje svoju líderskú pozíciu, ktorú zaujal v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). V nich dostal spomedzi francúzskych strán najväčší počet hlasov a v EP získal 24 kresiel.

 

Hollandova popularita sa po dvoch rokoch od jeho zvolenia do funkcie drží po úrovňou 20 percent. To z neho robí zatiaľ najmenej populárneho prezidenta Francúzska od druhej svetovej vojny. Dôvodom nespokojnosti obyvateľov druhej najväčšej krajiny EÚ je vysoká nezamestnanosť a narastajúci štátny dlh, na ktorý vláda reaguje nepopulárnymi úspornými opatreniami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies