Prieskum: Každý tretí pracujúci študent VŠ poberá sociálne štipendium

NETKY.SK • 23 Október 2013, 10:49 • 2 min
Prieskum: Každý tretí pracujúci študent VŠ poberá sociálne štipendium

BRATISLAVA - Medzi pracujúcimi študentmi vysokých škôl je každý tretí poberateľom sociálneho štipendia, to však náklady vysokoškolákov pokrývať nestačí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z online prieskumu stránky www.studentskefinancie.sk, v ktorom odpovede poskytlo 3 150 ľudí vo veku od 18 do 26 rokov. Pre agentúru SITA to uviedol autor stránky Patrik Lučan. Popri štúdiu na vysokej škole si privyrába každý tretí študent, predstavuje to 29 percent.

Každý druhý pracujúci študent brigáduje často alebo má dlhodobú prácu. Väčšina študentov pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov, štyri percentá uviedli, že pracujú na skrátený pracovný úväzok. Priemerný zárobok pracujúceho študenta sa pohybuje vo výške 80 eur mesačne. Povinné odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré zaviedla súčasná vláda začiatkom tohto roku, majú dosah na každého štvrtého pracujúceho študenta, ktorý zarobí priemerne 160 eur mesačne a viac. Viac ako 200 eur mesačne si dokáže popri štúdiu na vysokej škole zarobiť jeden z desiatich pracujúcich, presne 9,8 percenta. Brigádnikov si najímajú hlavne na pomocné a odborne nekvalifikované práce. V oblasti, ktorú študuje, pracuje 18 percent opýtaných. Mnohí z nich patria do kategórie najlepšie zarábajúcich študentov. 

Najpreferovanejší spôsob hľadania práce je prostredníctvom referencií od známych a kamarátov (39 percent), nasledujú internetové pracovné portály (27 percent), za nimi pracovné agentúry (20 percent) a na poslednom mieste sa umiestnili inzeráty v tlači (14 percent). Každý druhý študent priznal, že práca ho obmedzuje v plnení si študijných povinností. Čo sa týka platobnej disciplíny firiem, tá je hodnotená pozitívne. Firmy väčšinou vyplácajú odmenu v dohodnutom termíne. Nezhody či úplné nevyplatenie výplaty sa týka iba malého počtu prípadov, tieto problémy uviedli dve percentá respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona