Prieskum: Hlas-SD stráca podporu voličov. Strany SaS a Smer-SD opäť poskočili

NETKY.SK • 18 August 2021, 19:07 • 2 min
Prieskum: Hlas-SD stráca podporu voličov. Strany SaS a Smer-SD opäť poskočili

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici augusta, vyhrala by ich strana Hlas-SD so ziskom 19,5 % hlasov. Oproti predchádzajúcemu prieskumu si tak pohoršila o viac ako jeden percentuálny bod.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý uskutočnila v období od 10. do 15. augusta na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. 

 

Do parlamentu by sa dostalo sedem politických subjektov vrátane v mimoparlamentných – Progresívneho Slovenska (PS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH).

 

Strana Za ľudí, Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) ako aj jeho odídenci združení v hnutí Republika, by ostali pre bránami parlamentu.

 

Súvisiaci článok: Prieskum verejnej mienky opäť ovládla strana Hlas-SD. OĽaNO stagnuje a Progresívci rastú


Agentúra sa respondentv pýtala: „Skúste si predstaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do Národnej rady SR. Išli by ste voliť? A ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí, alebo môžete menovať aj nejakú inú“.

Podľa výsledkov prieskumu by na druhom mieste skočila strana Sloboda a Solidarita (SaS) so ziskom 14,7 % hlasov. Tá si naopak oproti júlovému prieskumu a po mesiacoch strácania dôvery voličov polepšila o 1,1 %. Nasledoval by Smer - sociálna demokracia (Smer-SD), ktorú by podporilo 11,3 % oslovených. Nasledovalo by hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 9,8 % podporou a Progresívne Slovensko (8,9%). 

 

Hnutie Sme rodina by podporilo 6,6 % respondentov. Posledným politickým subjektom, ktorý by sa dostal do NR SR, by bolo Kresťansko-demokratické hnutie, ktoré by volilo 6,3 % oslovených.

 

Mimo parlamentu by sa ocitlo hnutie Republika (4,5 %), ĽSNS (3,9 %), Slovenská národná strana (3,5%), strana Aliancia–Szövetség (3,3 %) a hnutie Za ľudí (3 %).

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka Čaputová opať získala najväčšiu dôveru. Matovič sa naďalej prepadáva, predbehol ho už aj Marian Kotleba


Podľa výsledkov volieb by víťazný Hlas-SD získal v parlamente 33 mandátov. Druhá SaS by ich mala 29, Smer-SD 22, OĽaNO 19, Progresívne Slovensko 17, Sme rodina 13 a KDH 12.

 

Voliť by podľa prieskumu nešlo 16,2 % respondentov a ďalších 14,5 % nevedelo povedať, koho by volilo. Na otázku anketárov nechcelo odpovedať 2,8 % opýtaných.
 

Subjekt % Mandáty
Hlas-SD 19,5 38
Sloboda a Solidarita 14,7 29
Smer-SD 11,3 22
OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola 9,8 19
Progresívne Slovensko 8,9 17
Sme rodina 6,6 13
Kresťanskodemokratické hnutie 6,3 12
Republika 4,5  
Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko 3,9  
Slovenská národná strana 3,5  
Aliancia-Szövetség 3,3  
Za ľudí 3,0  
Dobrá voľba 1,5  
SPOLU - občianska demokracia 1,2  
Maďarské fórum 0,5  
Socialisti.sk 0,5  
KSS 0,3  
Život-Národná strana 0,2  
Strana zelených 0,2  
Starostovia a nezávislí kandidáti 0,2  
Slovenské hnutie obrody 0,1  

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies