Prieskum: Dve tretiny obyvateľov Slovenska hodnotia vývoj spoločnosti ako negatívny

NETKY.SK • 30 December 2013, 10:36 • 2 min
Prieskum: Dve tretiny obyvateľov Slovenska hodnotia vývoj spoločnosti ako negatívny

BRATISLAVA – Slováci ostávajú kriticky naladení voči smerovaniu spoločnosti. Podľa väčšiny sa uberá nesprávnym smerom. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

slovakia

left justify in out

V ankete, ktorá sa uskutočnila v dňoch 5. až 12. novembra 2013, odpovedalo 1049 respondentov na otázku, akým smerom sa podľa nich v súčasnosti uberá slovenská spoločnosť. "Až 65 percent respondentov si myslí, že nesprávnym smerom, 29 percent je toho názoru, že správnym a 6 percent opýtaných sa nevedelo vyjadriť," zrekapitulovala výsledky sociologička Zora Bútorová z IVO.

Dodala, že hodnotenie sa oproti roku 2012 prakticky nezmenilo. "Vtedy malo kritický pohľad na smerovanie spoločnosti 63 percent," uviedla Bútorová. "Súčasný názor je však oveľa kritickejší ako v rokoch 2006 až 2010, keď podiel pesimistov medzi obyvateľmi neprevažoval," dodala.

Bútorová informovala, že negatívne hodnotenie prevláda vo všetkých socio-demografických skupinách. "Z regionálneho hľadiska sú najoptimistickejší obyvatelia Trenčianskeho kraja (41 percent hodnotí smerovanie spoločnosti priaznivo) a najpesimistickejší zasa obyvatelia Nitrianskeho kraja (až 77 percent respondentov hodnotí vývoj nepriaznivo)."

Značne rozdielny je pohľad prívržencov politických strán. "Medzi priaznivcami Smeru-SD sa približne polovica prikláňa k pozitívnemu hodnoteniu (53 percent), kým medzi priaznivcami všetkých opozičných parlamentných strán výrazne prevažujú kritické názory," priblížila výsledky prieskumu Bútorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies