Prieskum: Domácnosti vo väčšine krajín Európy minú na Vianoce viac ako vlani

NETKY.SK • 24 November 2013, 16:31 • 2 min
Prieskum: Domácnosti vo väčšine krajín Európy minú na Vianoce viac ako vlani

PARÍŽ - Celkovo sa však vyhliadky európskej ekonomiky ako celku zlepšujú, čo sa odráža aj na nálade domácností vo väčšine štátov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo vo väčšine krajín Európy sú domácnosti pripravené utratiť tento rok na Vianoce viac peňazí, prvýkrát od krízy v roku 2008, Francúzi pravdepodobne minú menej. Dôvodom sú ich obavy z budúcnosti, konštatuje agentúra Reuters.

Najnovší prieskum spoločnosti Deloitte ukázal, že v celej Európe sa priemerný rozpočet domácností na vianočné sviatky tento rok oproti vlaňajšku zvýši o 0,7 % na 450 eur na rodinu. Najstrmšie pritom vzrastú výdavky nemeckých domácností, a to o 6,7 %, ale dosiahnu v priemere "len" 399 eur. Aj Švajčiari plánujú utratiť tento rok na Vianoce výrazne vyššiu sumu ako vlani, v priemere 656 eur na rodinu, čo predstavuje medziročný nárast o 3 %.

Najdrahšie Vianoce majú spomedzi Európanov obyvatelia Luxemburska, ktorí chcú minúť na sviatky 825 eur, ale to je len o 0,2 % viac ako vlani.

Ani severania nebudú tento rok šetriť. Fíni napríklad plánujú zvýšiť výdavky na Vianoce o 1,3 % na 692 eur a Dáni o 1,1 % na 634 eur.

Naopak, domácnosti vo Francúzsku tento rok obmedzia nákupy a znížia výdavky na Vianoce o 0,9 % na 531 eur. Na ilustráciu, minulý rok stúpli náklady rodín v druhej najväčšej ekonomike eurozóny na sviatky o 1,9 % a v roku 2011 sa zvýšili o 0,7 %. Dôvodmi šetrenia sú rastúca nezamestnanosť a spory o výšku daní. Obyvatelia Francúzska sa preto obávajú, že ich kúpna sila na budúci rok klesne.


Z prieskumu spoločnosti Deloitte ďalej vyplýva, že domácnosti v Taliansku a Grécku budú aj tento rok šetriť, ale o niečo menej ako vlani. Ale Španieli plánujú utratiť na sviatky o 1 % vyššiu sumu ako minulý rok, keď naopak ich výdavky na Vianoce klesli o 4 %.

Celkovo sa však vyhliadky európskej ekonomiky ako celku zlepšujú, čo sa odráža aj na nálade domácností vo väčšine štátov. Podľa jesennej prognózy Európskej komisie ekonomiky všetkých štátov únie s výnimkou Cypru a Slovinska budú v roku 2014 rásť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona