Prieskum: Do druhého kola prezidentských volieb by postúpil Fico a Procházka

NETKY.SK • 8 Október 2013, 12:05 • 2 min
Prieskum: Do druhého kola prezidentských volieb by postúpil Fico a Procházka

BRATISLAVA - Ak by sa prezidentské voľby konali už teraz, najviac hlasov by získal premiér Robert Fico, do druhého kola by postúpil s Radoslavom Procházkom.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov aktuálneho prieskumu agentúry MVK by Fica volilo 37,9 percenta respondentov a za Radoslava Procházku by hlasovalo 18,1 percenta opýtaných. Spomedzi súčasných sympatizantov SDKÚ-DS by Radoslavovi Procházkovi dalo v prvom kole volieb hlas 27 percent z nich, Pavla Hrušovského by podporilo 24,5 percenta sympatizantov tejto strany. SDKÚ-DS ešte neohlásila podporu ani jednému z kandidátov na post prezidenta.

Na tretej priečke po Procházkovi by skončil v prvom kole volieb na prezidenta poslanec za KDH Pavol Hrušovský so 17,6 percenta, štvrtý najúspešnejší by bol občiansky kandidát Andrej Kiska, ktorého by volilo 13,2 percenta opýtaných. Za ním by nasledoval Ján Čarnogurský, ktorému by svoj hlas dalo 8,9 percenta voličov a Peter Osuský, ktorý by získal 4,4 percenta hlasov. 

Prieskum verejnej mienky uskutočnila agentúra MVK v dňoch 26. septembra až 2. októbra 2013 na vzorke 1 078 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. Išlo o výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete. Ľuďom položili otázku: "Keby sa prezidentské voľby konali už teraz, ktorému z týchto kandidátov by ste dali svoj hlas?" Ako informuje Pavel Haulík z agentúry MVK, v prieskume verejnej mienky použili uzavretý zoznam kandidátov, do ktorého agentúra zaradila šesť známych osobností, ktoré svoj záujem uchádzať sa o prezidentský post už oznámili, resp. ho pripustili. Na voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 26,2 percenta opýtaných. 

Agentúra v aktuálnom prieskume zisťovala i to, aká je voličská podpora jednotlivých kandidátov podľa aktuálnych straníckych preferencií respondentov. Robert Fico by v prvom kole volieb nezískal ani jedinú desatinu percenta sympatizantov politických strán SMK a SaS. Fica by volilo 82,5 percenta zo súčasných sympatizantov strany Smer-SD a 39,9 percenta sympatizantov strany SNS. Z nevoličov vo voľbách do NR SR by Fica podporilo 24,5 percenta, zo súčasných sympatizantov OĽaNO by mu dalo hlas osem percent, nasledoval by Most-Híd (7,8 percenta), KDH (4,8 percenta), SDKÚ-DS (4,2 percenta) a NOVA (2,2 percenta). 

Spomedzi súčasných sympatizantov SDKÚ-DS by získal Radoslav Procházka rovných 27 percent hlasov, Pavla Hrušovského by podporilo 24,5 percenta sympatizantov tejto strany, Jána Čarnogurského 18,1 percenta a Andreja Kisku 17,7 percenta. Radoslava Procházku, ktorý by sa podľa prieskumu dostal do druhého kola, by podporilo najviac sympatizantov strany SaS, a to 46,5 percenta, nasledovali sympatizanti NOVA (44,5 percenta), OĽaNO (40,5 %). Medzi sympatizantmi Smeru by získal 3,3-percentnú podporu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies