Prieskum: Česi majú čoraz väčšie obavy z Islamského štátu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 18:07 • 2 min
Prieskum: Česi majú čoraz väčšie obavy z Islamského štátu

PRAHA - Česi majú čoraz väčšie obavy z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Strach z možného ohrozenia ČR priznalo 72 percent respondentov júnového prieskumu agentúry CVVM. V predchádzajúcom štvrťroku to bolo o päť percent menej, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz


Z IS a jeho aktivít má obavy väčšina opýtaných. Až 86 percent oslovených považuje túto teroristickú organizáciu za hrozbu pre svetový mier. 
Výskum CVVM, ktorého sa zúčastnilo 1022 ľudí, sa zameral aj na krízu na Ukrajine a na to, ako vážne ju ľudia v ČR vnímajú. 


"Hoci aj v prípade situácie na Ukrajine sa väčšina prikláňa k tomu, že je hrozbou pre svetovú bezpečnosť (72 percent), mier vo svete (64 percent) i bezpečnosť Českej republiky (64 percent), v porovnaní s tzv. Islamským štátom je tu pocit hrozby menej silný," uvádza sa v správe CVVM. 


Záujem o dianie v súvislosti s IS má 57 percent respondentov. Je to vyšší počet ako v prípade záujmu o Ukrajinu (o päť percentuálnych bodov). 
O situáciu spojenú s IS, ale aj o udalosti na Ukrajine sa podľa prieskumu zaujímajú skôr muži ako ženy. "Záujem silnie s pribúdajúcim vekom, zvyšujúcim sa vzdelaním a predovšetkým so vzrastajúcim záujmom o politiku," dodávajú podľa iDNES.cz výskumníci z CVVM. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies