Prieskum: Ceny pozemkov v SR do konca roka 2010 zostanú stabilné

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 12:05 • 2 min
Prieskum: Ceny pozemkov v SR do konca roka 2010 zostanú stabilné

Prieskum Ceny pozemkov v SR do konca roka 2010 zostanú stabilné - Slovensko V súčasnosti je situácia na trhu s pozemkami v SR z hľadiska medziročného poklesu cien pokojná. Požadované ceny stavebných pozemkov na výstavbu bytov a komerčné objekty sa medziro

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je situácia na trhu s pozemkami v SR z hľadiska medziročného poklesu cien pokojná. Požadované ceny stavebných pozemkov na výstavbu bytov a komerčné objekty sa medziročne znížili v priemere o 10 %. Najväčší medziročný pokles zaznamenal Nitriansky kraj a najnižší Košický kraj.
      "Do konca roka 2010 zostanú ceny pozemkov stabilné. Prvé významné transakcie v tomto segmente sa očakávajú v druhej polovici tohto roka," vyplýva z prieskumu slovenskej pobočky medzinárodnej realitnej konzultantskej spoločnosti Colliers International.
      Prieskum zistil, že v niektorých prípadoch, ak je majiteľ nútený predať pozemok, alebo ak táto nehnuteľnosť bola v minulosti predražená, môže dôjsť k poklesu ceny. "Dopyt po pozemkoch je podporený zvýšenou flexibilitou predávajúcich v súvislosti s požadovanou cenou. Predávajúci sú takisto ochotní plniť požiadavky kupujúcich v otázke získania povolení. To sa odzrkadľuje vo zvýšenej aktivite investorov a developérov," konštatoval špecialista na problematiku pozemkov v spoločnosti Colliers, Milan Kollár.
      V hlavnom meste SR je dopyt po pozemkoch najväčší, napriek tomu ceny pozemkov sa tu medziročne znížili v priemere o 16 %. Vzhľadom na obmedzený počet voľných pozemkov sa developéri orientujú na vonkajšie časti Bratislavy, ktoré ponúkajú pozemky rôznych dispozícií za nižšie ceny, čo je príklad projektov South City a Bory Mall. Developéri sa však nestiahli ani z centra Bratislavy. V blízkosti ulíc Mlynské Nivy a Landererova sú v pláne projekty, ktoré vzniknú na už jestvujúcich brownfieldoch. Klienti sa ďalej obzerajú po pozemkoch na výstavbu bytov najmä v oblasti Dúbravky a Nového Mesta. Nedávno bola cena za štvorcový meter (m2) v týchto oblastiach za pozemok 500 až 600 eur, teraz je o 15 až 20 % nižšia. "Developéri vyhľadávajú pozemky s projektmi na výstavbu bytov v strednom vyššom štandarde, prípadne v strednom štandarde so zameraním na 2- až 3-izbové byty."
      V ostatných krajských mestách prevažuje ponuka nad dopytom - kým potenciál pozemkov na bytovú výstavbu v Nitrianskom a Trnavskom kraji narastá, takmer nulový dopyt eviduje Banská Bystrica.
      O pozemky pre komerčné využitie je najväčší záujem v krajských mestách, hlavne v Bratislave (lokality Dúbravka, okolie Avionu a letiska) a Košiciach. Kollár dodal, že "požadované ceny sú však vyššie ako očakávania kupujúcich".
      Ceny priemyselných pozemkov sa oproti predchádzajúcemu obdobiu príliš neznížili a pohybujú sa v relácii od 30 do 80 eur/m2. V centre záujmu sú pozemky v blízkosti diaľnice D1 a D2 a na východnom Slovensku. Mnohí majitelia pozemkov na východe nielenže neuvažujú o znížení cien, ale väčšina z nich požaduje ceny vysoko nad úrovňou 80 eur/m2, pričom v niektorých prípadoch ide aj o pozemky bez infraštruktúry. To odrádza záujemcov o vstup na tento špecifický trh, konštatoval Kollár.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona