Prieskum: 53 percent Ukrajincov je za členstvo v NATO

NETKY.SK • 6 Január 2015, 07:07 • 2 min
Prieskum: 53 percent Ukrajincov je za členstvo v NATO

KYJEV - Napriek prebiehajúcej občianskej vojne na východe krajiny je 53 percent Ukrajincov za vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO), 22 percent je proti. Informovala o tom dnes internetová stránka censor.net.ua s odvolaním sa na prieskum, ktorý uskutočnila agentúra IFAK.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pred dvoma rokmi bol trend presne opačný. V decembri 2012 členstvo Ukrajiny v NATO podporovalo len 19 percent opýtaných, zatiaľ čo 61 percent bolo proti. Agentúra APA však pripomenula, že aktuálny prieskum sa neuskutočnil v Doneckej a Luhanskej oblasti obývanej prevažne Rusmi a kontrolovanej proruskými separatistami, rovnako ani na polostrove Krym, ktorý v marci 2014 anektovalo Rusko.
      

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 1.-18. decembra na vzorke 1000 obyvateľov Ukrajiny od 18 do 60 rokov a v mestách s viac ako 50.000 obyvateľmi. Štatistická chyba prieskumu je 3,2 percenta. Prezident Petro Porošenko urobil minulý týždeň prvý krok na ceste k členstvu v NATO, keď podpísal parlamentom schválený zákon o zrušení neutrálneho štatútu Ukrajiny. Ten Kyjev prijal v roku 2010 počas vlády vlani zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona