Priepasť medzi boháčmi a ostatnými vrstvami obyvateľstva sa naďalej prehlbuje

NETKY.SK • 22 Január 2018, 11:51 • 2 min
Priepasť medzi boháčmi a ostatnými vrstvami obyvateľstva sa naďalej prehlbuje

DAVOS - Koncentrácia bohatstva v rukách malej skupiny ľudí sa minulý rok ešte zvýšila. Kým skupine superboháčov prináša globálna ekonomika čoraz väčší profit, situácia miliárd chudobných sa vôbec nezlepšuje.

slovakia

left justify in out

Uviedla to charitatívna spoločnosť Oxfam v pondelok vo svojej správe, ktorú zverejnila deň pred začiatkom Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose. Podľa tejto britskej organizácie až 82 % z celkového nárastu globálneho bohatstva v minulom roku získalo najbohatšie 1 % svetovej populácie. A 3,7 miliardy ľudí, ktorí tvoria najchudobnejšiu časť populácie, nezaznamenali žiadne zvýšenie majetku.

 

Zatiaľ čo bohatstvo miliardárov vzrástlo v období medzi rokmi 2006 a 2015 o takmer 13 % ročne, mzdy bežných pracovníkov sa zvyšovali v priemere o 2 % ročne. Vlani stúpol počet miliardárov najstrmšie v histórii údajov, uviedli švajčiarska banka Credit Suisse a americký časopis Forbes. Najnovšie sa titulom miliardár môže hrdiť 2043 ľudí.

"Boom miliardárov nie je znakom prosperujúcej ekonomiky, ale symptómom zlyhávajúceho ekonomického systému," povedala riaditeľka spoločnosti Oxfam Winnie Byanyimaová.

 

Nie je prekvapením, že priepasť medzi miliardármi a bežnými zamestnancami sa naďalej prehlbuje. Oxfam v správe konštatuje, že šéf jednej z piatich najväčších svetových módnych značiek potrebuje iba štyri dni na to, aby zarobil toľko, čo bangladéšsky zamestnanec odevného priemyslu za celý svoj život. A na samom dne tohto rebríčka sú zamestnankyne - ženy.

 

Na celom svete ženy neustále zarábajú menej ako muži a zvyčajne pracujú na najslabšie platených miestach. Na ilustráciu, aj medzi superboháčmi deväť z desiatich miliardárov sú muži. Oxfam vo svojej správe uznal, že počet ľudí, ktorí trpia extrémnou chudobou od 90. rokov 20. storočia klesá, ale upozornil tiež, že pretrvávajúca nerovnosť bráni viacerým ľuďom dostať sa z ťažkej situácie.

 

Politici, bankári a poprední podnikatelia sa v utorok (23.1.) stretávajú v Davose, kde budú až do piatku (26.1.) diskutovať o tom, ako zabrániť daňovým únikom, zabezpečiť slušné minimálne mzdy a obmedziť výnosy akcionárov a vrcholového manažmentu. Oxfam preto vyzval vlády, aby zabezpečili, že svetové ekonomiky budú prínosom pre všetkých, a nielen pre tých s väčším šťastím.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies