Priemyselné ceny v SR aj v celej EÚ v júni oproti máju stúpli

NETKY.SK • 2 August 2016, 12:31 • 2 min
Priemyselné ceny v SR aj v celej EÚ v júni oproti máju stúpli

BRATISLAVA - Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v júni medzimesačne posilnili o 0,7 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa oproti máju zvýšili o 0,8 %.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka však boli júnové ceny priemyselných producentov eurozóny nižšie o 3,1 % a v rámci celej EÚ boli medziročne nižšie o 2,9 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.


Na Slovensku bol medzimesačný aj medziročný vývoj cien priemyselných výrobcov podobný ako v rámci celej eurozóny, aj v rámci celej EÚ. Júnové ceny slovenských priemyselných producentov totiž medzimesačne posilnili o 0,4 %, ale medziročne boli nižšie o 4,6 %. Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov v júni zvýšili vo všetkých členských štátoch EÚ okrem Cypru, kde o 0,2 % oslabili. Najvýraznejšie medzimesačne stúpli v Holandsku (2,6 %), Dánsku (2,5 %), Španielsku (1,8 %) a v Estónsku (1,6 %).

 

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa júnové ceny priemyselných výrobcov znížili vo všetkých členských krajinách Európskej únie okrem Malty, kde o 1 % posilnili. Najvýraznejší medziročný pokles cien priemyselných producentov v júni evidovali v Grécku (-7,3 %), Holandsku (-6,2 %) a v Chorvátsku a na Cypre (zhodne -4,8 %).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies