PRIEMYSEL: Airbus vyrobil v druhom štvrťroku viac lietadiel ako Boeing

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:29 • 2 min
PRIEMYSEL: Airbus vyrobil v druhom štvrťroku viac lietadiel ako Boeing

PRIEMYSEL: Airbus vyrobil v druhom štvrťroku viac lietadiel ako Boeing

slovakia

left justify in out

img

Airbus, európsky výrobca veľkých dopravných lietadiel, dodal v druhom štvrťroku zákazníkom 128 strojov, jeho americký arcirival ich stihol dokončiť 114.
      Obaja výrobcovia najviac predávali osvedčené lietadlá: Airbus z rodiny A320 a Boeing z palety 737. Kým Airbus vyexpedoval aj niekoľko A380, najväčšie civilné lietadlo na svete, Boeing neodovzdal ani jedno svoje jumbo 747.
      Zatiaľ sa neskončil ich zápas o získanie kontraktu na dodávku 179 tankovacích lietadiel pre americké ministerstvo obrany. Kontrakt bude mať hodnotu okolo 35 miliárd USD (27,65 miliardy eur) a bude s ním spojená aj opcia na ďalšie stroje. Termín na podanie ponúk Pentagónu sa záujemcom o objednávku končí dnes. Predchádzajúce dva už uzavreté tendre na tankovacie lietadlá US-Air Force, v ktorých zvíťazil Airbus, americké vládne miesta po protestoch Boeingu anulovali.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies