Priemerný zamestnanec na Slovensku robí na štát do 20. júna

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 16:03 • 2 min
Priemerný zamestnanec na Slovensku robí na štát do 20. júna

BRATISLAVA - Priemerný zamestnanec na Slovensku pracoval v tomto roku doteraz na štát.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prepočtov v rámci štúdie New Direction - The Foundation for European Reform a Institut économique Molinari Tax Burden of Typical Workers in the EU 28, podľa ktorej pripadá deň daňového oslobodenia na Slovensku na 20. jún. Štúdia vychádza zo základného daňovo-odvodového zaťaženia priemerného zamestnanca na Slovensku.

 

Deň daňového oslobodenia tak pripadá na rovnaký deň ako vlani. A to napriek tomu, že daňovo-odvodové zaťaženie priemerného pracovníka mierne stúplo z vlaňajších 46,65 % na tohtoročných 46,73 % v pomere k celkovým nákladom práce. "Takéto zaťaženie slovenských zamestnancov daňou z príjmu, daňou z pridanej hodnoty a odvodmi je takmer o 1,5 percentuálneho bodu vyššie, ako je priemer v Európskej únii," konštatuje v tlačovej správe Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, ktorý o štúdii informoval. 

 

Podľa výsledkov štúdie sú pritom najviac zaťažení Belgičania, ktorí z odvodov a uvedených daní v priemere financujú štát až do 6. augusta. Slovensko sa v rebríčku krajín Európskej únie v tomto porovnaní umiestnilo na 17. priečke. Z krajín Visegrádskej štvorky dlhšie na štát robia iba v Maďarsku, a to do 16. júla. Naopak, v Českej republike je to o deň kratšie ako u nás a v Poľsku do 14. júna. Vôbec najkratšie v takomto porovnaní financujú štát svojimi daňami a odvodmi zamestnanci na Cypre, do 21. marca. S odstupom nasledujú s rovnakým dátumom 28. apríl Írsko a Malta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies