Priemerný vek automobilov v USA dosiahol rekordných vyše 12 rokov

NETKY.SK • 15 Máj 2023, 20:00 • 2 min
Priemerný vek automobilov v USA dosiahol rekordných vyše 12 rokov

WASHINGTON - Priemerný vek áut v Spojených štátoch vzrástol na rekordných vyše 12 rokov. Ovplyvnili to problémy v dodávateľskom reťazci a slabší dopyt zo strany spotrebiteľov, ktorí tak reagovali na vysokú infláciu a zvyšovanie úrokových sadzieb

slovakia

left justify in out

Priemerný vek áut v Spojených štátoch vzrástol na rekordných vyše 12 rokov. Poukázala na to v pondelok zverejnená štúdia S&P Global Mobility. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

Priemerný vek osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel v USA vzrástol podľa novej štúdie S&P tento rok na 12,5 roka, čo predstavuje nový rekord. Na jednej strane to ovplyvnili problémy v dodávateľskom reťazci, ktoré minulý rok obmedzili dodávku nových áut do predajní, na druhej strane slabší dopyt zo strany spotrebiteľov, ktorí tak reagovali na vysokú infláciu a zvyšovanie úrokových sadzieb. Priemerný vek automobilov v USA sa tak zvýšil už šiesty rok po sebe. V nasledujúcich 12 mesiacoch by sa však situácia mala zmeniť a S&P očakáva, že priemerný vek áut v Spojených štátoch klesne.

 

Inflácia sa v poslednom období zmierňuje, dopyt po nových autách začína rásť a navyše sa medzičasom zmiernili aj problémy v dodávateľskom reťazci, dodáva sa v štúdii. Priemerný vek áut čiastočne znižujú elektrické vozidlá. Podľa štúdie dosahuje priemerný vek batériových elektrických áut (BEV) v USA momentálne 3,6 roka, zatiaľ čo pred rokom to bolo iba o niečo viac - 3,7 roka. V prípade týchto áut sa priemerný vek pohybuje medzi tromi a štyrmi rokmi už od roku 2017. Udržiavať priemerný vek elektromobilov na nízkej úrovni pomáha vysoký dopyt po týchto autách. Ako dodala S&P vo svojej štúdii, v minulom roku sa predaj elektrických áut v Spojených štátoch zvýšil o 58 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona