Priemerný úrok na hypotékach v apríli klesol na historických 3,32 %

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 11:00 • 2 min
Priemerný úrok na hypotékach v apríli klesol na historických 3,32 %

BRATISLAVA – Priemerná úroková sadzba na hypotékach v apríli tohto roka klesla na nové minimum, a to 3,32 %. Podľa odborníkov pokles sadzieb povzbudil klientov k vysokému záujmu o hypotéky a banky poskytli v štvrtom mesiaci 2014 úvery na bývanie v celkovom objeme vyše 455 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"V apríli klesla priemerná sadzba o takmer dve desatiny, čo je najväčší pokles za posledný rok a pol," skonštatoval analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik. Podľa neho je za poklesom sadzieb najmä zostrujúca sa konkurencia medzi bankami.
      

Pokles úrokov sa podpísal aj pod vyšší záujem žiadateľov o hypotéky. Objem poskytnutých úverov dosiahol v štvrtom mesiaci tohto roka doteraz druhú najvyššiu hodnotu v histórii Slovenska, keď banky poskytli úvery na bývanie v celkovom objeme 455,2 milióna eur. Rekordný záujem o úvery na bývanie prináleží len predchádzajúcemu mesiacu, teda marcu tohto roka.
      

"Naša prognóza výnimočného hypotekárneho obdobia sa napĺňa. Už začiatkom roka naznačovali čísla, že rok 2014 bude rokom hypoték. Aprílové čísla to vďaka jarným akciám hypotekárnych bánk potvrdili," skonštatoval Porázik. Ďalší, výraznejší pokles sadzieb už nepredpokladá. Pripúšťa, že sadzba ešte môže klesať i v ďalších mesiacoch, výraznejší pokles podľa neho nie je pravdepodobný. "Počas letných mesiacov obchody pravdepodobne tradične ochabnú a ďalší impulz by mohli priniesť jesenné akciové ponuky bánk," myslí si Porázik.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies