Priemerný sudca už zarába bezmála toľko ako premiér

NETKY.SK • 1 December 2016, 10:23 • 2 min
Priemerný sudca už zarába bezmála toľko ako premiér

BRATISLAVA – Priemerný sudca má dnes plat na úrovni platu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), zarába o tretinu viac ako minister spravodlivosti a takmer dvakrát toľko čo poslanec parlamentu. Spôsobilo to každoročné zmrazovanie platov ústavných činiteľov, poslancov, členov vlády, s výnimkou sudcov a prokurátorov, ktoré bude pokračovať aj na budúci rok. Rozdiely v odmeňovaní sa tak ďalej prehĺbia.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že priemerný plat sudcu je k 30. septembru 3705,78 eura. Premiér Fico zarábal v roku 2015 podľa majetkového priznania 3779,42 eura mesačne bez paušálnych náhrad. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) mal podľa majetkového priznania vlani plat 2794,5 eura bez paušálnych náhrad.

 

Zárobky sudcov sú naviazané na zákonodarcov. Plat sudcu Najvyššieho súdu SR a sudcu Špecializovaného trestného súdu sa podľa zákona rovná 1,3 násobku platu poslanca. Kým sudcovia mali zmrazené platy v rokoch 2012, 2013 a 2014, u poslancov zmrazenie platov pokračovalo aj vlani a tento rok.

 

Ich zárobky sa tak nevalorizovali od roku 2008. Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR informoval, že poslancovi parlamentu patrí plat vo výške určenej v roku 2011, a to 1961 eur. Ide o sumu bez poslaneckých náhrad.

 

V čase zmrazenia sa priemerný plat sudcu držal na úrovni 3400 eur (3398 eur v roku 2012, 3407,95 eura v roku 2013 a 3414 eur v roku 2014). Po valorizácii v roku 2015 skočil na 3695,59 eura a v tomto roku opäť stúpol. Zárobky sudcom dvíhajú aj rôzne príplatky, najmä však 13. a 14. plat, na ktorý majú podľa zákona nárok.

 

"Ja nemám problém s tým, že platy sudcov rastú, keď sa hospodárstvu darí," reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na fakt, že sudcovia zarábajú viac ako minister. "Disproporcie medzi platmi ústavných činiteľov, ale už nie sú zdravé," domnieva sa.

 

"Ale keď sa chceme dostať za cenu nejakého zdravého nastavenia, tak to je podľa mňa možné len tým, že jednoducho bude prijatý nový zákon o platových pomeroch ústavných činiteľov. Úplne najlepšie by bolo, keby to bol ústavný zákon o platových pomeroch ústavných činiteľov," vidí Žitňanská riešenie súčasnej situácie.

 

Zmrazenie platov ústavných činiteľov aj pre rok 2017 v parlamente navrhol Robert Fico. Odôvodnil to potrebou postupného znižovania deficitu verejnej správy a dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu. Očakáva, že zmrazenie usporí 3,5 milióna eur.

 

"Pre mňa je to principiálna vec a chcem povedať, že my sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017," uviedol premiér.

 

V opozícii sa ozvali hlasy, že otázku odmeňovania ústavných činiteľov treba riešiť systémovo. Poslanec za SaS Martin Poliačik vyzval na rokovania o zmene zákona o odmeňovaní ústavných činiteľov. Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) aj preložil návrh takéhoto zákona, neskôr ho však stiahol. Anton Hrnko z SNS na Belblavého iniciatívu reagoval s tým, že ide o dobrý návrh a mohlo by sa o ňom rokovať po novom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona