Priemerný Slovák vlani na dovolenke minul 628 eur

NETKY.SK • 8 August 2013, 10:13 • 2 min
Priemerný Slovák vlani na dovolenke minul 628 eur

BRATISLAVA - Slováci vlani na dovolenkách v zahraničí strávili v priemere osem nocí a utratili pri tom 628 eur na osobu. Vyplýva to zo zistení Poštovej banky na základe údajov Eurostatu.

slovakia

left justify in out

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej by mali byť aj tohoročné výdavky dovolenkujúcich našincov porovnateľné s minuloročnými. Inflácia v najobľúbenejších destináciách Slovákov totiž dosahuje najviac 2,2 %, v Grécku sú ceny dokonca o 0,3 % nižšie než vlani. "Iba v mimoeurópskom Turecku je tohtoročné zdraženie o 8,0 % neprehliadnuteľné," dodala Sadovská.

Dovolenkárov však tento rok čakalo zdraženie potravín v každom obľúbenom letovisku. Najbadateľnejší, až 12,7-percentný rast ich cien nastal v Turecku, priplatia si aj v obľúbenom Chorvátsku. "Naopak, ceny potravín v Poľsku, do ktorého cestujeme skôr na kratšie pobyty alebo vyslovene za nákupnou turistikou, vzrástli iba o 0,5 %," doplnila Sadovská. 

Pokiaľ ide o alkohol, ten zlacnel oproti vlaňajšku jedine v Grécku. Fajčiari si budú tiež musieť siahnuť hlbšie do vrecka. V Turecku a Maďarsku sa zvyšovanie daní na tabakové výrobky podpísalo pod dvojciferný medziročný nárast ich cien (o 16,1 %, resp. 13,7 %). Jedine v Bulharsku a Taliansku zdraželi tabakové výrobky iba o niekoľko desatín percenta," spresnila Sadovská. Obed alebo drink v bare medziročne zlacnel opäť len v Grécku, a to o 1,5 %. 

Ubytovanie je v porovnaní s minulým rokom lacnejšie v Grécku (o 3,8 %), Bulharsku (o 2 %) a v Maďarsku (o 1 %). V Chorvátsku si však Slováci priplatia o 5 % viac. "S nárastom cien ubytovania o 7,2 % ale dominuje Turecko," skonštatovala Sadovská. Pokles cien zaznamenáva aj oblasť dopravy, ktorá podľa zistení Poštovej banky zlacnela vo viac než polovici najčastejšie navštevovaných destinácií. "V Chorvátsku sa cestuje lacnejšie ako pred rokom o 1,5 %. Menej ale dáme za dopravu aj u všetkých našich susedov," dodala Sadovská. 

Zvyšovanie cien by podľa jej slov nemali Slováci pocítiť v ekonomikách, kde sa neplatí eurom, a to vďaka vývoju kurzov cudzích mien voči euru. "Meny našich susedov boli v júli slabšie ako pred rokom o cca dve až tri percentá," spresnila. Pri chorvátskej a bulharskej mene ostal kurz takmer nezmenený. "No a v Turecku síce ceny rástli najrýchlejšie, avšak turecká líra voči euru oslabila oproti júlu 2012 až o 12 %," uzavrela Sadovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies