Priemerný Slovák musí na 20-eurový nákup pracovať minimálne 4 hodiny

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 11:58 • 2 min
Priemerný Slovák musí na 20-eurový nákup pracovať minimálne 4 hodiny

BRATISLAVA - Priemerne zarábajúci Slovák pracuje pre bežný nákup v hodnote 20 eur takmer štyri hodiny.

slovakia

left justify in out

Za 20-eurovú bankovku si do nákupného košíka môže vložiť napríklad múku, chlieb, mäso a mäsové výrobky, mlieko, syr, vajcia, jablká, ale aj čokoládu, či pivo. Na kúpu malometrážneho bytu však musí odpracovať minimálne päť rokov. Vo svojej najnovšej analýze na to upozorňujú analytici Poštovej banky. Tí sa pozreli na to, koľko musia ľudia stráviť v práci, aby si mohli kúpiť vybrané tovary v obchodoch.

 

Siahnuť hlbšie do vrecka musia Slováci, ak sa chystajú urobiť víkendový nákup. "Ak v potravinách na väčší nákup minú ľudia 50 eur a zarábajú priemernú mzdu, teda 821 eur, znamená to, že v práci musia stráviť viac než jeden deň," priblížila analytička Poštovej banky Jana Glasová.

 

Tí ľudia, ktorí neradi nakupujú, najčastejšie robia väčší nákup na celý týždeň. Pri pokladni im tak nerobí problém nechať aj 100 eur. "Pre 100-eurový nákup musí priemerne zarábajúci Slovák v práci odrobiť viac než dva dni," dopĺňa Glasová.

 

Priemernú mzdu na svojich výplatných páskach vlani nevideli takmer dve tretiny zamestnaných ľudí na plný pracovný úväzok. Ako vypočítali analytici banky, pre každého piateho Slováka bola v roku 2013 realitou hrubá mzda nižšia ako 500 eur. "Títo ľudia pritom museli pre 20-eurový nákup potravín stráviť v práci takmer 6,5 hodiny," vyčíslila Glasová.

 

Tí, ktorých zárobok je v súčasnosti na úrovni minimálnej mzdy, ktorá je vo výške 352 eur, to majú ešte ťažšie. "Aby mohli v obchode minúť 20 eur, musia odpracovať až 9 hodín," spresnila Glasová s tým, že mnohí Slováci sa aj preto neustále sťažujú na dražobu v obchodoch, aj keď sú potraviny v súčasnosti lacnejšie ako pred rokom.

 

Slováci pritom v práci musia stráviť ešte viac hodín, ak si chcú kúpiť novú chladničku alebo televízor. Aby si mohli kúpiť tieto tovary, musia v práci stráviť 8 dní.

 

Finančne najnáročnejšou investíciou pre bežného Slováka je však kúpa domu alebo bytu. "Na kúpu jedného metra štvorcového domu alebo bytu musí priemerne zarábajúci Slovák stráviť v práci približne 1,5 mesiaca. Kúpa celej nehnuteľnosti, hoci iba malometrážnej, vyžaduje minimálne päť odpracovaných rokov," dodala Glasová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies