Priemerný Slovák má nasporených vyše 5000 eur

NETKY.SK • 25 September 2013, 10:55 • 2 min
Priemerný Slovák má nasporených vyše 5000 eur

BRATISLAVA - Podľa najnovšej štúdie Allianz Global Wealth Report, ktorú každoročne zverejňuje skupina Allianz koncom septembra, je Slovensko v rebríčku súkromného bohatstva obyvateľov na 36. mieste.

slovakia

left justify in out

Na konci roka 2012 mal priemerne každý jeden Slovák hrubé finančné aktíva vo výške 9182 eur. Ak však od tejto sumy odrátame výšku súkromných dlhov, ako sú napríklad spotrebné úvery či hypotéky, disponoval každý Slovák čistými finančnými aktívami v hodnote 5010 eur. 

V porovnaní s rokom 2011 narástli úspory slovenských domácností o 8,1 %. Súčasne sa však zvyšovalo aj ich zadlžovanie, v porovnaní s predošlým rokom narástlo až o 13,2 %. V praxi to znamená, že čisté úspory Slovákov vzrástli iba o 4,3 %, čo je najmenej v celom regióne krajín strednej a východnej Európy (KSVE).

V dlhodobejšom horizonte sa však rast úspor Slovákov nejaví až tak pesimisticky. V porovnaní s obdobím pred krízou vzrástli čisté finančné aktíva Slovákov až o 37 %, čo je najviac spomedzi KSVE. Navyše, od roku 2000 sa čisté finančné aktíva slovenských domácností viac ako zdvojnásobili.

V porovnaní so susednými krajinami patria úspory slovenských obyvateľov k tým nižším. Z V4 sú na tom lepšie všetky krajiny, Česi majú dokonca viac ako dvojnásobne vyššie úspory oproti Slovákom, a to vo výške 10.096 eur. Ešte horšie to je v porovnaní s Rakúšanmi, ktorých výška finančných aktív nás prevyšuje až osemnásobne, keďže každý z nich má čisté finančné aktíva v hodnote 41.985 eur. Potešujúca môže byť len skutočnosť, že Ukrajinci sú na tom niekoľkonásobne horšie, ich priemerné finančné aktíva na obyvateľa dosahujú 1303 eur.

Najbohatší na svete sú Švajčiari, čisté finančné aktíva na jedného obyvateľa tam dosahujú až 141.000 eur. Nasledujú obyvatelia USA (100.000 eur) a Japonci (83 000 eur). Štúdia Allianz Global Wealth Report prichádza k záverom, že nárast hrubých finančných aktív domácností v globálnom meradle dosiahol až o 8,1 % v porovnaní s rokom 2011. Za posledných šesť rokov je to najvyšší medziročný nárast úspor a je dôsledkom najmä pozitívneho trendu na akciových trhoch, keďže aktíva držané v cenných papieroch narástli až o 10,4 %. Celkovo tak výška finančných aktív vzrástla v roku 2012 až na 111 biliónov eur, čo je nová rekordná hodnota.  

V rovnakom období zostala miera rastu dlhu pomerne nízka na úrovni 2,9 %. To znamená, že čisté globálne aktíva zaznamenali až dvojciferný rast 10,4 %. Krajiny strednej a východnej Európy zaznamenali priemerný rast čistých finančných aktív vo výške 8,5 percenta, čo je tesne pod úrovňou globálneho rastu. Ak sa však pozrieme na krízu, ktorá začala v roku 2007, KSVE na konci roku 2012 prekročili hodnotu aktív na začiatku krízy o viac ako 40 %, kým krajiny západnej Európy boli len tesne nad vtedajšou úrovňou úspor.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona