Priemerný plat vysokoškolského učiteľa bol vlani 1 199 eur

NETKY.SK • 28 August 2013, 09:46 • 2 min
Priemerný plat vysokoškolského učiteľa bol vlani 1 199 eur

BRATISLAVA – Učiteľ verejnej vysokej školy na Slovensku vlani priemerne zarábal 1 198,76 eura. Platy vysokoškolským učiteľom medziročne vzrástli o 3,65 percenta. Údaje sú z výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2012, ktorú dnes prerokuje vláda na 71. schôdzi.

slovakia

left justify in out

Vyplýva z nej, že na Slovensku klesol počet vysokoškolských študentov a tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Počet vysokoškolákov klesol medziročne o 11 000. Profesorom na verejných vysokých školách medziročne narástol priemerný plat o 3,67 percenta, v roku 2012 zarábali priemerne 1 761,63 eura. Dekan si zas priemerne podľa materiálu zarobil 1 375,57 eura a teda o 3,09 percenta viac ako v roku 2011. Priemerné platy zamestnancov verejných vysokých škôl boli vlani 937,47 eura. Priemerný plat v národnom hospodárstve bol pritom na Slovensku vlani 805 eur. 

Kabinet by dnes mal rozhodnúť o navrhovanej zmene v Akreditačnej komisii. Jej novým podpredsedom sa má stať od prvého septembra Jozef Jarab. Ten vo funkcii vystrieda Jána Michalíka, ktorý sa ku koncu augusta postu vzdal. Jarab by mal byť vymenovaný na šesťročné funkčné obdobie. 

Personálna výmena by sa mala uskutočniť aj v Rade vlády pre prevenciu kriminality. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska poslal 3. júla 2013 návrh na zmenu zástupcu ZMOS v tejto rade. Podpredsedu ZMOS Vladimíra Bajana má nahradiť hovorkyňa ZMOS Marta Bujňáková. 

Ministri majú na stole informačnú správu o vývoji individuálnych sťažností proti SR, ktoré prijali medzinárodné mechanizmy systému OSN v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Na pôde OSN v súčasnosti riešia tri individuálne sťažnosti podané proti Slovenskej republike. Výbor OSN pre ľudské práva doteraz nerozhodol o sťažnostiach podaných v rokoch 2010 a 2011, čaká sa aj na konečné rozhodnutie Výboru pre odstránenie rasovej diskriminácie. Výbor pre odstránenie rasovej diskriminácie sa zaoberá niekoľko rokov starým prípadom slovenských Rómov, ktorých ešte v roku 2005 nevpustili do kaviarne Idea v Michalovciach pre farbu ich pleti. Sťažnosť ešte vlani podali traja občania, ktorí nie sú spokojní s tým, ako sa k celému prípadu postavili slovenské súdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies