Priemernú mzdu nedosahuje 65 % Slovákov

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 14:21 • 2 min
Priemernú mzdu nedosahuje 65 % Slovákov

BRATISLAVA - Na Slovensku stále väčšina ľudí zarába menej, ako je priemerná mzda. Sú ich až dve tretiny. Ukázali to štatistiky spracované spoločnosťou Trexima Bratislava za rok 2013, ktoré sa opierajú o najširšiu vzorku respondentov spomedzi firiem v SR.

slovakia

left justify in out

 "Bez ohľadu na dĺžku pracovného času poberalo vlani 64,51 % zamestnancov nižšiu mzdu, ako zistený celorepublikový priemer," priblížil analytik Treximy Jozef Krabáč. V porovnaní s rokom 2012 sa však mzdové rozdiely mierne zmenšili, predvlani bol podiel zamestnancov s podpriemerným zárobkom 65,90 %.

 

Reálnejší pohľad na úroveň miezd na Slovensku poskytuje ukazovateľ medián. Jeho výška bola v minulom roku na úrovni 708 eur. "Znamená to, že polovica ľudí zarábala viac a presne polovica menej ako 708 eur," uviedol Krabáč.

 

Platí tak, že zamestnanec zarábajúci podpriemerne, patrí medzi väčšinu. Medián je v niektorých prípadoch nižší o viac ako 30 % až 40 % ako je priemer. "Napríklad, priemerná mzda manažéra je 1945 eur. No polovica z nich zarába menej než 1384 eur," spresnil Krabáč.

 

Existujú však aj zamestnania, pri ktorých platí opak. Teda, že väčšina zamestnancov dosahuje mzdy, ktoré sú vyššie ako priemer a užšia skupina zamestnancov má nižšie zárobky, ktoré priemer ťahajú nadol. "Typickým príkladom sú lekári. Ich mzda praxou rastie postupne - až sa ustáli na úrovni viac-menej zodpovedajúcej väčšine. Medzi väčšinou zamestnancov s týmto povolaním neexistuje výrazná mzdová nerovnosť," tvrdí Krabáč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies