Priemernú cenovú úroveň realít naďalej určuje bratislavský región

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:31 • 2 min
Priemernú cenovú úroveň realít naďalej určuje bratislavský región

Priemernú cenovú úroveň realít naďalej určuje bratislavský región

slovakia

left justify in out

Priemernú cenovú úroveň nehnuteľností na Slovensku stále určuje Bratislavský kraj. Vyčnieva cenovo asi o tretinu nad celoslovenský priemer. V prípade ostatných regiónov priemerné ceny v tomto segmente sa pohybujú zhruba na polovici úrovne bratislavského regiónu. Uviedol to dnes Mikuláš Cár z Národnej banky Slovenska (NBS) na medzinárodnej konferencii o realitnom developmente, ktorú pripravil internetový časopis Stavebnéfórum.sk.
Podľa jeho slov štatistické údaje za 3. štvrťrok 2010 napr. o cenách nehnuteľností na bývanie v eurozóne opatrne poukazujú na reálnejší optimizmus na trhu. Platí však, že kým v niektorých krajinách eurozóny ceny nehnuteľností v 3. štvrťroku 2010 medziročne vzrástli, v ďalších krajinách bol ich vývoj v rovnakom čase i segmente opačný. Znamená to, že odborníci pozorujú v roku 2010 skôr stabilnejší cenový vývoj rezidenčných nehnuteľností v eurozóne ako pred rokom, ale situácia "sa môže rýchlo zvrtnúť vplyvom nejakého vonkajšieho ekonomického vývoja." Dnešná Európa už vykazuje známky oživenia ekonomiky a tiež trhu nehnuteľností, ale je to "krehké oživenie a môže sa vplyvom vonkajších súvislostí zmeniť".
Všetci odborníci vo svojich príspevkoch neobišli ani pohľad na vývoj trhu nehnuteľností v regiónoch SR, teda mimo Bratislavského kraja. Zhodli sa, že brzdou pre investorov, ktorí by chceli napr. realizovať projekt z oblasti logistiky, je nedostatočná infraštruktúra, ktorá "končí" v Košiciach. Upozornil na to aj Dany  R. E. Rittiers z realitnej spoločnosti EIC. Subjekty realitného trhu pôsobiace na východnom Slovensku v príspevkoch ocenili, že sa bude štátna pomoc udeľovať zahraničným investorom práve v tomto regióne. Rittierts potvrdil, že očakáva do piatich mesiacov boom investorov, ktorých tento krok premiérky Ivety Radičovej motivuje angažovať sa práve na východe SR. Prví investori sa hlásia napr. z Ruskej federácie, dodal šéf firmy EIC.
V regiónoch podľa odborníkov na segment nehnuteľností tiež ceny ovplyvňujú ponuka a dopyt. "Tento vzťah však určuje schopnosť ľudí nájsť si tam prácu a zabezpečiť si financovanie nejakej nehnuteľnosti. A u investorov je merítkom na váhach ich vôľa ísť do regiónu, do mesta a realizovať tam stavbu," dodal Zdeno Kezman z Národnej asociácie realitných kancelárií (NARKS).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies