Priemerné obdobie PN neustále stúpa, dôvodom je aj stav v zdravotníctve

NETKY.SK • 17 Október 2011, 21:23 • 2 min
Priemerné obdobie PN neustále stúpa, dôvodom je aj stav v zdravotníctve

Priemerné obdobie PN neustále stúpa, dôvodom je aj stav v zdravotníctve

slovakia

left justify in out

img

Priemerné obdobie trvania dočasnej práceneschopnosti (PN) na jeden prípad zaznamenáva neustály rast. Kým v roku 2003 bolo 30,10 dňa, v roku 2006 to bolo 38,67 dňa a ku koncu minulého roka až 46,94 dňa. V prvom polroku tohto roka sa toto tempo zmiernilo, a tak ku koncu júna bol priemer 44,76 dňa.

Dôvodov na dlhodobé predlžovanie PN je viacero. "Úspory v zdravotníctve," vymenováva riaditeľka odboru lekárskej posudkovej činnosti SP Veronika Majtánová. Pripomenula napríklad dlhé čakacie doby na vyšetrenia ako magnetická rezonancia alebo čakanie už na samotné operácie.

Majtánová vyzdvihla aj typické medicínske faktory súčasnej doby. Ide o zvýšený počet ochorení obehovej sústavy ako hypertenzia či onkologických alebo duševných chorôb. Častým problémom bývajú aj rizikové tehotenstvá, kedy budúce mamičky trávia doma takmer celých 9 mesiacov pred pôrodom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies