Priemerná veľkosť prsníkov vzrástla, nadmerná pýcha je pre ženy vážnym zdravotným rizikom

NETKY.SK • 17 November 2015, 13:54 • 2 min
Priemerná veľkosť prsníkov vzrástla, nadmerná pýcha je pre ženy vážnym zdravotným rizikom

LONDÝN - Ženy s nadpriemerne veľkým poprsím čelia hneď niekoľkým zdravotným hrozbám. Príliš veľká pýcha ženského tela totiž svojou váhou spôsobuje bolesti chrbta, krku, hlavy, vyrážky, cysty v kožných záhyboch a dokonca aj zakrivenie chrbtice či poškodenie nervov.

slovakia

left justify in out

Jedna z piatich žien priznáva, že prsia im bránia v mnohých fyzických činnostiach, čo vedie k nadváhe a dokonca aj cukrovke druhého typu. Štúdia uverejnená v časopise Plastická a rekonštrukčná chirurgia poukazuje na to, že ženy s veľmi veľkými prsiami môžu stratiť až päť rokov života, pokiaľ nepodstúpia zákrok na ich zmenšenie. Ďalšia škandinávska štúdia zistila, že zmenšenie prsníkov je pre zdravie rovnako priaznivé ako náhrada bedrového kĺbu.

 

"U žien s veľmi veľkými prsiami, je veľmi bežné a nebezpečné rýchlešie opotrebovanie tela spojené s následnými zdravotnými problémami," vysvetlil plastický chirurg Laurence Kirwan. Veľké prsia svojou váhou vytiahujú krk a ramená dopredu, čím dochádza k deformácii chrbta, nakoľko je pre ne o mnoho náročnejšie stáť vzpriamene. V päťdesiatych rokoch bola priemerná veľkosť prsníkov B, do dnešnej doby tento priemer vzrástol na veľkosť D. "Dievčatá dnes začínajú menštruovať skôr a obdobie dospievania je tak dlhšie, než bolo u našich babičiek," hovorí Kirwan. "To znamená, že sú vystavené väčšiemu množstvu hormónov, ktoré môžu vyvolať rast ďalšie prsného tkaniva." 

 

Amanda Twiggs opísala, aké zúfalstvo pociťovala vždy keď si potrebovala kúpiť podprsenku. Všetky čísla jej boli malé. “V škole som na telesnej nikdy necvičila, pretože moje prsia strašne skákali a ťahali ma.” Amanda štyri roky pracovala ako krupierka, kde stála 16 hodín v kuse, a toto obdobie opisuje ako nekonečnú agóniu. Aby zmiernila bolesť chrbta brala utlmujúce lieky až štyrikrát denne. Keď dovŕšila 30 rokov podstúpila chirurgickú redukciu poprsia. "Zobrali mi 1, 294 kg hmoty v ľavého prsníka a 1,327 kg z pravého. Keď som sa zobudila, cítila som sa neuveriteľne ľahká,” opísala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies