Priemerná mzda na Slovensku vzrástla o päť percent

NETKY.SK • 2 Október 2012, 06:34 • 2 min
Priemerná mzda na Slovensku vzrástla o päť percent

Priemerná mzda na Slovensku vzrástla o päť percent

slovakia

left justify in out

img

Priemerný slovenský zamestnanec mesačne zarobí 867 eur v hrubom. To je o 5,05 percenta viac než vlani. Vyplýva to zo štatistického zisťovania spoločnosti Trexima Bratislava za druhý štvrťrok tohto roka. 

Top regiónom z pohľadu zárobkov je tradične Bratislavský kraj, kde zamestnanec mesačne dostane 1186 eur. Najhoršie je na tom Prešovský kraj, kde je priemerná hrubá mzda iba 687 eur mesačne. 

Práve Prešovský kraj však zaznamenáva relatívne dobrú tendenciu vývoja miezd. V druhom štvrťroku 2012 tam totiž medziročne vzrástli až o 4,87 percenta, čo je jeden z najvyšších nárastov na Slovensku. Na porovnanie, v Žilinskom kraji sa mzdy zvýšili iba 2,64-percentným tempom. V Žilinskom kraji bol nižší nárast miezd spôsobený najmä vplyvom priemyselnej výroby, kde došlo k významnému zvýšeniu počtu nových zamestnancov. Ich nástupné mzdy boli nižšie ako priemer kraja, a tým znížili aj medziročné porovnanie. 

Najviac si však medziročne prilepšili obyvatelia Trenčianskeho kraja – na výplatných páskach majú o 5,54 percenta viac. V Trenčianskom kraji bol za medziročným nárastom vplyv viacerých odvetví ako priemyselná výroba, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc i doprava a skladovanie. V Prešovskom kraji malo najvýraznejší vplyv na medziročný rast okrem odvetví uvedených v Trenčianskom kraji aj odvetvie administratíva a podporné služby. 

V podnikateľskej sfére bola v druhom kvartáli 2012 priemerná mesačná mzda v SR na úrovni 910 eur, v nepodnikateľskej sfére si zamestnanci mesačne prídu na 734 eur. 

TASR informoval Ľubomír Kadlečík zo spoločnosti Trexima.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies