Priemerná hrubá mzda na Slovensku je momentálne viac ako 1000 eur, tvrdia odborníci

NETKY.SK • 1 Január 2018, 12:02 • 2 min
Priemerná hrubá mzda na Slovensku je momentálne viac ako 1000 eur, tvrdia odborníci

BRATISLAVA – Hoci ešte nemajú presné čísla, na základe vývoja sú o tom presvedčení ľudia zo Štatistického úradu SR aj bankoví analytici.

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad síce ešte nezverejnil údaje o mzdách v hospodárstve za posledný štvrťrok, ale viacerým odborníkom je to jasné: v priemere zarábame teraz na Slovensku už viac ako tisíc eur mesačne.

 

O rekordnej úrovni platov v závere roka 2017 je presvedčený Ivan Chrappa, riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania Štatistického úradu SR. „V poslednom štvrťroku určite prevýšime hranicu 1 000 eur, aj vzhľadom na to, že priemerná mzda v poslednom kvartáli vždy býva vyššia oproti ostatným štvrťrokom – a to z dôvodu vyplácania nepravidelných odmien ako sú koncoročné odmeny, odmeny pred Vianocami,“ povedal pre verejnoprávny rozhlas.

 

Pripomeňme si vývoj nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR v roku 2017: v prvom kvartáli to bolo 897 eur, v druhom kvartáli 944 eur, v tom treťom, „prázdninovom“ 935 eur. Štatistici pri svojom odhade zrejme vychádzajú z každoročnej skúsenosti s veľkosťou vplyvu spomínaných koncoročných odmien.

 

Zatiaľ je to teda sezónny výkyv, za ktorý vďačíme pripočítaniu odmien na konci roka 2017. V priebehu tohto nového roka 2018 by však vďaka ekonomickému rastu odhadovanému na 4 až 5 % mala slovenská priemerná mzda prekročiť 1000-eurovú hranicu už definitívne.

K očakávanému vývoju miezd sa vyjadrili aj odborníci z VÚB banky. Jej senior analytik Andrej Arady vidí kľúč vo zvýšenom hospodárskom raste. „Ten by mal dosiahnuť nominálne 5 % a priemerná mesačná hrubá mzda v hospodárstve by tak mohla v roku 2018 pokoriť hranicu 1000 eur,“ potvrdil pre TASR.

 

Druhou stranou mince zvyšovania príjmov býva inflácia, ktorú v poslednom čase u nás poháňalo aj zdraženie pohonných látok a niektorých potravín. Podľa ekonómov by však v dohľadnom čase nemala prekročiť často citovanú hranicu dvoch percent, ktorá sa považuje za optimálnu hodnotu z hľadiska zdravého vývoja hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies