Priemer známok nebude kritériom pre prijímačky

NETKY.SK • 10 Február 2015, 15:53 • 2 min
Priemer známok nebude kritériom pre prijímačky

BRATISLAVA - Priemery známok nebudú v tomto školskom roku výberovým kritériom pri prijímacích skúškach na stredné školy.

slovakia

left justify in out

Pri prijímačkách bude platiť pôvodné znenie zákona pred úpravou, ktorú zrušil Ústavný súd SR. Školy si teda samy budú pripravovať kritériá, na základe ktorých si vyberajú žiakov. Na dnešnom brífingu to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler s tým, že ministerstvo plánuje aj novelu školského zákona, aby zabezpečili legislatívnu čistotu v súlade s nálezom ústavného súdu.

 

Minister zároveň zdôraznil, že do budúcna ministerstvo plánuje výraznú zmenu a prijímacie skúšky budú postavené na základe centrálnych štátnych testov z vyučovacích jazykov a matematiky. Tie budú vychádzať zo súčasných testov pre deviatakov základných škôl. Cieľom je, aby prijímacie skúšky vytvorili sito a vznikli jasné a prísne pravidlá pre to, kto sa môže dostať na výberové typy stredných škôl. 

 

Celoštátne testy, na základe ktorých budú žiaci prijímaní na stredné školy, pripraví Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania. Podľa ministra sa tak zvýši objektívnosť pri výbere žiakov na stredné školy. Celoštátne testy by pritom od budúceho školského roka mali žiaci písať na tej strednej škole, na ktorú sa hlásia. Dozor pri testovaní budú zabezpečovať učitelia stredných škôl. To, akú váhu budú mať výsledky celoštátnych testov, bude ešte súčasťou rokovaní so zástupcami stredných škôl, gymnázií a základných škôl. Minister dodal, že má záujem posunúť termín celoštátnych testov na neskorší termín, ako bol nastavený Monitor 9, aby boli žiaci motivovaní pripravovať sa čo najdlhšie na vyučovanie. Podľa ministra sa budú snažiť, aby bol pri skúškach na strednú školu jeden hlavný termín, ale aj možnosť zopakovať si test, aby vylúčili prípadnú indispozíciu žiaka. Cieľom je, aby sa zjednodušila administrácia v školách. "Do budúcna sa budeme zaoberať aj takými otázkami, ako ošetriť maturitu. Ja sa hlásim k tomu, že maturita v klasickej forme by mala zaniknúť v dohľadnom čase a mali by aj maturity byť na základe celoplošných testov," dodal Draxler. 

 

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) už v tomto školskom roku ponúkne vybraným stredným školám testy z predmetov, z ktorých sa robia prijímacie skúšky. Ako povedala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská, v súčasnosti si školy samy zostavujú testy na prijímacie skúšky. Ústav im dá k dispozícii testy, aby sa vedeli pripraviť na budúcoročné testovania. 

 

Časť školského zákona a ďalšie predpisy, ktoré zaviedli priemer známok z vybraných predmetov zo základnej školy ako jedno z kritérií pre prijatie na štúdium na strednej odbornej škole s maturitou alebo gymnáziu zrušil v októbri minulého roka Ústavný súd SR s tým, že nie je v súlade s ústavou zaručeným právom na vzdelanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona