Priekopník rokenrolu Chuck Berry dnes slávi 90-tku, po 38 rokoch vydá nový album

NETKY.SK • 18 Október 2016, 16:29 • 2 min
Priekopník rokenrolu Chuck Berry dnes slávi 90-tku, po 38 rokoch vydá nový album

LOS ANGELES – Dnes sa dožíva 90 rokov jeden z priekopníkov rokenrolu Chuck Berry. Tento 183 centimetrov vysoký, vychudnutý skladateľ, textár, gitarista, obchodník a až potom spevák je jednou z najvplyvnejších postáv rokenrolovej histórie.

slovakia

left justify in out

V americkom San José sa 18. októbra 1926 narodil Charles Edward Anderson Berry. Pochádza z početnej rodiny a jeho muzikantskú dráhu určil úspech v súťaži talentov. Vyučil sa za kaderníka, v roku 1952 založil prvé trio v obsadení gitara, klavír, bicie. Po večeroch vystupovali v hudobných kluboch, cez deň pracoval Chuck ako kaderník a kozmetik.

 

V máji 1955 účinkoval v Chicagu. Tam stretol ďalšieho známeho muzikanta Muddyho Watersa a ten ho odporučil nahrávacej spoločnosti Chess Records. Tá s ním uzavrela nahrávaciu zmluvu a v júli 1955 nahral prvú vlastnú skladbu Maybellene. V hitparáde sa dostala až na piate miesto. V tomto období bol v Spojených štátoch aj samostatný rhythm & bluesový rebríček a ten viedla Maybellene deväť týždňov. Hudobný časopis Billboard označil Berryho ako najnádejnejšieho umelca.

 

V júni 1956 mal Chuck Berry v americkom rebríčku druhý hit, skladbu Roll Over Beethoven. Táto sa stala jednou z najpreberanejších, začínali s ňou mnohé americké aj anglické skupiny, medzi nimi aj slávni Beatles. Ešte v decembri 1956 účinkoval v prvom hudobnom filme, mal názov Rock, Rock, Rock.

 

Tretí hit pribudol na konto Chucka Berryho v máji 1957, pieseň School Day sa dostala na tretiu pozíciu v americkej hitparáde a na prvé miesto v rhythm & bluesovom rebríčku. Predaj platní prevýšil milión výliskov a Chuck získal prvú zlatú platňu. V septembri 1957 si zahral vo filme Mr. Rock And Roll. V decembri 1957 mal úspech ďalší zo série večných hitov, skladba Rock And Roll Music. Aj túto prevzali Beatles.

 

Na začiatku roku 1959 si zahral vo filme Go, Johnny Go. Z tohto filmu sú aj dve jeho skladby Little Queenie a Memphis Tennessee. Prišli aj problémy. Do svojho nočného klubu v St. Louis priviedol indiánsku dievčinu z Texasu. Zamestnal ju v šatni, no keď ju začali podozrievať z prostitúcie, vyhodil ju. Odmenila sa mu tým, že ho udala na polícii. Bol obvinený z porušenia Mannovho zákona, že previedol maloletú osobu cez hranice. Súd sa ťahal až do roku 1962 a Chuck Berry dostal dva roky, ktoré si odsedel vo federálnej indiánskej väznici.

 

Za sumu 150.000 dolárov prešiel Chuck Berry od spoločnosti Chess Records v júni 1966 k vydavateľskej firme Mercury. To už má vybudovaný zábavný park, ktorý dostal meno Berry Park a peniaze investoval do jeho rozšírenia. V druhej polovici 60. rokov záujem o Berryho trocha upadol. Úspešný comeback oslávil v novembri 1972 so skladbou My-Ding-A-Ling. Tá viedla americký aj anglický rebríček a stala sa Berryho najúspešnejším singlom v histórii.

 

Na žiadosť prezidenta Jimiho Cartera koncertoval 7. júna 1979 v Bielom Dome. Všetky rokenrolové hviezdy 50. rokov pri mikrofóne tancovali. Chuck Berry prišiel s niečím novým – slávnym kačacím krokom – akýmsi polokazačkom s gitarou spustenou ku kolenám. Pri jednom z vystúpení v roku 1956, po boku honosne oblečených ďalších hviezd si všimol, že má pokrčené nohavice a touto pózou a gitarou sa snažil aspoň čiastočne tento nedostatok zakryť.

 

Berryho muzikantskú dráhu dnes prezentuje 45 vydaných singlov, 14 z nich sa dostalo do TOP 40, 18 štúdiových a viac ako 40 kompilačných albumov, za jeden z nich získal v roku 1990 Cenu Grammy. Ďalší hudobný časopis Rolling Stone ho zaradil na piate miesto v rebríčku 100 najúspešnejších hudobníkov všetkých čias. "Nikdy svoju gitaru nezavesím na klinec, možno, že tak zoslabnem, že sa o ňu budem musieť opierať. Ale myslím si, že to všetko raz skončíme spolu," je jeden z jeho slávnych citátov.

 

Berry vydá po 38 rokoch nový album

 

Po dlhých 38 rokoch vydá Berry nový štúdiový album. Nahrávka ponesie názov Chuck a na trh by sa mala dostať v priebehu budúceho roka. Novinka bude obsahovať najmä nové originálne skladby, ktoré si interpret napísal, nahral a postaral sa aj o ich produkciu. Nahrávanie štúdiovky sa uskutočnilo vo viacerých štúdiách v okolí jeho rodného mesta St. Louis, pričom mu s ňou pomohla kapela v zložení Jimmy Marsala (basgitara), Robert Lohr (klavír), Keith Robinson (bicie) a jeho deti Charles Berry Jr. (gitara) a Ingrid Berry (harmonika). 


Muzikant svoj najnovší počin venoval manželke Themette Berry, s ktorou je ženatý už 68 rokov. "Táto nahrávka je venovaná mojej milovanej Toddy. Miláčik, starnem. Na tejto nahrávke som pracoval veľmi dlho. Teraz už môžem len oddychovať," uviedol Berry na svojej webstránke. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona