Priehrada na Dunaji je pre prírodu rovnakou hrozbou ako ropovod

NETKY.SK • 13 August 2013, 17:10 • 2 min
Priehrada na Dunaji je pre prírodu rovnakou hrozbou ako ropovod

BRATISLAVA - Výstavba Vodného diela Bratislava - Pečniansky les by mala na hlavné mesto a životné prostredie rovnaký negatívny dosah ako výstavba ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP). Tvrdí to predseda predstavenstva Občianskeho združenia (OZ) Nie ropovodu Miroslav Dragun.

slovakia

left justify in out

"Výstavba tohto vodného diela by pre Bratislavu znamenala nutné odstavenie dvoch významných vodných zdrojov Sihoť a Pečniansky les," povedal dnes na brífingu Dragun. Podľa neho začalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR medializovať tému výstavby vodného diela len aby prekrylo diskusiu o výstavbe ropovodu BSP. "Z toho dôvodu, že ten tlak zo strany médií a verejnosti je v posledných dňoch neudržateľný," vyhlásil Dragun na margo plánovania ropovodu. Ten je kritizovaný verejnosťou pre jeho možné trasy, ktoré sú zamýšľané v blízkosti cenných prírodných území a zastavaných oblastí Bratislavy.

Podpredsedníčka OZ Nie ropovodu Liliana Rástocká upozornila, že projekt vodného diela Bratislava - Pečniansky les je pozostatkom megalomanského plánovania výstavby z 50. rokov 20. storočia. Vtedajšie plánovanie nebralo žiadny ohľad na životné prostredie. "Našťastie pred 60 rokmi Rakúsko tento projekt zastavilo práve kvôli ekologickým rizikám," dodala Rástocká.

Podľa Draguna by bola pre vodný zdroj Sihoť hrozbou samotná priehrada vodného diela, ktorá by sa podľa projektu nachádzala medzi Mostom Lafranconi a ostrovom Sihoť. Vodný zdroj Pečniansky les by zase ohrozili plavebné komory, ktoré sa majú nachádzať v blízkosti pravého brehu Dunaja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies