Priechod Rafah do Pásma Gazy otvorili na dva dni

NETKY.SK • 26 November 2014, 15:56 • 2 min
Priechod Rafah do Pásma Gazy otvorili na dva dni

ISMAÍLIA – Egypt v stredu otvoril hraničný priechod Rafah do Pásma Gazy a umožnil tak tisícom Palestínčanov uviaznutých v Egypte vrátiť sa do pásma.

slovakia

left justify in out

Priechod otvorili len jedným smerom, pre dopravu do Egypta ostáva stále uzavretý. Rafah bol zatvorený od 25. októbra potom, čo islamistickí militanti zabili na Sinajskom polostrove 33 príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. Počas tejto doby sa v Egypte zhromaždilo asi 6000 Palestínčanov a iných osôb, ktorí sa chceli dostať do Pásma Gazy. Na druhej strane hranice zas čakajú tisíce Palestínčanov, ktorí chcú ísť do Egypta, napríklad na zdravotné ošetrenie. Smerom do Egypta zostane priechod otvorený do štvrtka poobedia. Egyptské úrady zatiaľ neuviedli, kedy Rafah sprejazdnia úplne.

 

Rafah je jediným priechodom z Pásma Gazy mimo Izraela, ktorý uvalil na toto palestínske územie blokádu. Pásmo spravuje militantné hnutie Hamás, ktoré má úzke vzťahy s Moslimským bratstvom, no napäté vzťahy s Egyptom. Po útoku na Sinaji Egypt ešte sprísnil bezpečnosť pri hraniciach s Pásmom Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies