Priebežné výsledky v eurovoľbách pravdepodobne nezverejnia

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 12:50 • 2 min
Priebežné výsledky v eurovoľbách pravdepodobne nezverejnia

BRATISLAVA - Akým spôsobom a či vôbec sa budú zverejňovať priebežné výsledky hlasovania v májových voľbách do Európskeho parlamentu, zatiaľ nie je jasné. Podľa zákona o voľbách do Európskeho parlamentu Ústredná volebná komisia uverejní celkový, teda oficiálny výsledok volieb až po ukončení volieb v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední.

slovakia

left justify in out

Voľby pritom v jednotlivých štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája, konkrétne u nás sa uskutočnia v sobotu 24. mája. Priebežné, neoficiálne výsledky hlasovania vo voľbách tradične publikuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR na svojej webstránke - https://www.statistics.sk a na špeciálnom volebnom webe - https://www.volbysr.sk. Súhlas na ich publikovanie dáva pred voľbami Ústredná volebná komisia, ktorá o tomto zatiaľ nerozhodovala. Naposledy v roku 2009 ŠÚ SR priebežné neoficiálne výsledky sčítania hlasov nepublikoval. Zverejniť sa mohli až oficiálne výsledky a to až po uzavretí poslednej volebnej miestnosti v členských krajinách únie.

 

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. V nadchádzajúcich voľbách sa o priazeň voličov uchádza rekordný počet politických strán a koalícií. ÚVK zaregistrovala všetkých 29 podaných kandidačných listín. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien. Eurovoľby u nás doteraz charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 ich prišlo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Občania krajín Európskej únie si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 https://www.elections2014.eu/sk. 

 

Májové eurovoľby vyjdú štát na približne 8,25 mil. eur. Ministerstvo vnútra minie na voľby zhruba 7,2 mil. eur a vyše milióna eur pôjde z rozpočtu Štatistického úradu SR. Rezort vnútra použije peniaze najmä na náhrady mzdy členom volebných komisií a odmeny členov a zapisovateľov okrskových volebných komisií, ako aj na tlač volebných tlačív.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies