Prídu na Slovensko vojaci NATO?

NETKY.SK • 28 Január 2022, 16:10 • 2 min
Prídu na Slovensko vojaci NATO?

BRATISLAVA - Koaličné strany OĽaNO a Sme rodina sa budú otázkou prítomnosti vojsk NATO na Slovensku v súvislosti so situáciou na Ukrajine zaoberať až vtedy, ak taká ponuka príde. Líderka Za ľudí Veronika Remišová by na to videla priestor v prípade, ak by naozaj došlo k napadnutiu Ukrajiny zo strany Ruska. Opozičný Hlas-SD v tejto súvislosti vyzval vládu, aby informovala Národnú radu (NR) SR o plánoch NATO na území SR.

slovakia

left justify in out

„Slovensko zatiaľ žiadnu oficiálnu ponuku od NATO nedostalo. Hneď, ako takáto ponuka príde, tak sa ňou budeme zaoberať. Rozhodnutie potom bude závisieť aj od vývoja bezpečnostnej situácie na Ukrajine,“ uviedlo hnutie OĽaNO pre TASR.

 

img

 

Sme rodina podotklo, že zatiaľ žiadna takáto ponuka neexistuje a sú to len zákulisné debaty medzi spojencami NATO. „Momentálne nemá význam sa o tom vôbec baviť. Ak takáto oficiálna ponuka príde na stôl, tak až potom sa tým budeme zaoberať na vláde, koaličnej rade a na našom poslaneckom klube,“ dodalo hnutie.

 

K téme: ROZHOVOR: Bezpečnostný odborník Andor Šándor o situácii na Ukrajine a zmluve SR s USA

 

SaS doplnila, že otázka prítomnosti vojsk NATO na území SR bude ešte predmetom diskusie v strane aj medzi koaličnými partnermi.

 

img

 

Remišová podčiarkla, že NATO je spoločenstvom partnerov, ktorí si chcú navzájom pomáhať pri obrane pred vonkajšími hrozbami, a preto vojakov z partnerských krajín môžeme považovať za našich. „Pokiaľ ide o prítomnosť vojakov partnerských štátov na Slovensku, bude to aktuálne len vtedy, ak Slovensko o takúto pomoc požiada a bude to slobodné rozhodnutie Slovenska. Hlavne v prípade, že by došlo k napadnutiu Ukrajiny, malo by takéto posilnenie bezpečnosti veľký význam,“ povedala pre TASR.

 

Prečítajte si tiež: Rusko si vojnu neželá

 

Hlas-SD zdôraznil, že akékoľvek rozmiestnenie spojeneckých síl v SR musí schváliť parlament a musí mu predchádzať dôsledná bezpečnostná analýza. Deklaroval nesúhlas s rozmiestnením vojsk, ktoré by sa mohli následne zapojiť do potenciálneho rusko-ukrajinského konfliktu. „Aktiváciu článku päť Severoatlantickej zmluvy (kolektívna obrana) podporíme iba v prípade, ak dôjde k napadnutiu niektorého z jej členských štátov,“ dodal Hlas-SD s tým, že uprednostňuje mierové rokovania pred eskaláciou napätia spojenou so zvyšovaním vojenských kontingentov v oblastiach možnej konfrontácie.

 

img

 

Podpredsedu Smeru-SD Juraj Blanára zaujíma i súvis úvah o prítomnosti vojsk NATO s obrannou dohodou s USA, ktorú opozícia dlhodobo kritizuje. Na otázku, či by v prípade vyhrocovania situácie na Ukrajine súhlasili s posilami NATO, reagoval, že Smer-SD odmieta stálu prítomnosť akýchkoľvek vojsk. Poznamenal, že v prípade ohrozenia naďalej platí článok päť Severoatlantickej zmluvy.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies