Príde Nicolás Maduro o svoju moc? Parlament ho vyhlásil za nelegitímneho prezidenta

NETKY.SK • 16 Január 2019, 08:37 • 2 min
Príde Nicolás Maduro o svoju moc? Parlament ho vyhlásil za nelegitímneho prezidenta

CARACAS - Venezuelský opozíciou kontrolovaný parlament vyhlásil v utorok Nicolása Madura za nelegitímneho prezidenta a obvinil ho z uzurpácie moci.

slovakia

left justify in out

V rezolúcii schválenej poslancami Národného zhromaždenia sa píše, že rozhodnutia vlády doterajšieho socialistického prezidenta Madura už nebudú právne záväzné. Ide o ďalší krok na ceste k implementácii opozičného plánu prevzatia politickej moci, ktorý počíta s vytvorením prechodnej vlády a vypísaním predčasných volieb. Druhá rezolúcia prijatá parlamentom ponúka ochranu príslušníkom ozbrojených síl, ktorí podporia prechodnú vládu.

 

img

 

Vplyvný americký senátor Marco Rubio v tejto súvislosti vyzval administratívu prezidenta USA Donalda Trumpa, aby uznala predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Juana Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny. Samotný Guaidó sa zatiaľ za hlavu štátu nevyhlásil.

 

img

Juan Guaidó (uprostred)

 

Viceprezident USA Mike Pence Juanovi Guaidóvi zatelefonoval, pričom vyjadril rozhodnú podporu rozhodnutiu o "uvoľnení" postu venezuelského prezidenta.

 

Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Zaprisahal sa, že bude pokračovať v socialistickej "revolúcii", ktorá vo Venezuele prebieha už dve desaťročia. Jeho inauguráciu bojkotovali štáty EÚ i väčšina latinskoamerických krajín.

 

Maduro obviňuje Spojené štáty a domácich oponentov z prípravy štátneho prevratu. Jeho popularita prudko poklesla následkom nedostatku základných potravín, hyperiflácie a vzrastajúceho autoritárstva, čo vyvolalo masovú emigráciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona