Príde k nám arktická zima: Teplota klesne až pod -20°C

NETKY.SK • 4 Január 2017, 07:00 • 2 min
Príde k nám arktická zima: Teplota klesne až pod -20°C

BRATISLAVA – Na Slovensko príde arktická zima. Teploty klesnú cez noc až na mínus 20 stupňov Celzia, na niektorých miestach dokonca aj nižšie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje, že už vo štvrtok bude na pocit veľmi chladno.

slovakia

left justify in out

Arktická zima naplno prepukne na Troch kráľov. Podľa SHMÚ bude v piatok a v sobotu ráno mrazivo a na niektorých miestach môžu teploty klesnúť dokonca až na -25 stupňov. „Ak plánujete na Troch kráľov výlety, lyžovačku, prípadne čokoľvek v exteriéroch, nezabudni si vziať najteplejšie oblečenie, aké nájdete. Miestami nás totiž čakajú arktické dni, navyše bude aj veterno, teda na pocit veľmi chladno (pocitová teplota najmä na severe a východe aj cez deň okolo -20 °C),“ informujú meteorológovia na facebooku.

 

Predpoveď maximálnej dennej teploty na 6.1.2017

 

img

 

Tlaková výš na Britskými ostrovmi sa prepojí s výšou pri Islande a do západnej Európy bude prúdiť arktický vzduch.  Nad Škandináviou bude mohutnieť ďalšie tlaková výš a rovnako tak aj v okolí Novej Zeme. Tieto výše sa vo štvrtok (5.1.) prepoja a na naše územie prenikne veľmi studený kontinentálny arktický vzduch.

 

Predpoveď počasia (zdroj: SHMÚ):

V stredu 4.1. bude veľa oblačnosti so snežením alebo snehovými prehánkami a veterno s dennou teplotou -3 až 1 °C, na juhozápade okolo 3 °C. Na väčšine územia tak pribudne niekoľko cm nového snehu.

 

Vo štvrtok 5.1. bude premenlivá, na severe a východe až veľká oblačnosť so snežením alebo snehovými prehánkami. V priebehu dňa ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Denná teplota -3 až 1, na severe -7 až -3 °C, no maximum bude dosiahnuté ráno a dopoludnia. V priebehu dňa sa bude pri silnom severnom vetre výrazne ochladzovať a do večera teplota klesne väčšinou na -15 až -10, na severe ojedinele aj menej, na juhu miestami okolo -7 °C. Na pocit tak bude veľmi chladno!

 

Na sviatok troch kráľov, teda piatok 6.1., k nám bude naďalej prúdiť veľmi studený arktický vzduch. V noci minimá zväčša -12/-18, na juhozápade okolo -9 °C. Kvôli aktívnemu prílevu studeného vzduchu sa ani cez deň veľmi neoteplí. Maximá cez deň očakávame v rozmedzí -15/-9, na juhu západného a stredného Slovenska -8/-4 °C. Očakávame tak prvý arktický deň tejto zimy. Navyše pri pretrvávajúcom miernom až silnom severnom vetre bude na pocit stále veľmi chladno!

 

V sobotu 7.1. očakávame, že v noci sa zmenší oblačnosť a miestami zoslabne aj vietor. Keďže bude na väčšine územia aj snehová pokrývka, minimá budú v studenom vzduchu veľmi nízke, väčšinou v rozmedzí -16 až -23 °C, ojedinele aj menej, teplejšie bude len na juhozápade, okolo -13 °C. Deň bude opäť veľmi studený, maximá očakávame približne rovnaké, ako v piatok 6.1., teda od -15 °C na severe, do -4 na juhozápade, teda opäť bude miestami arktický deň. V priebehu dňa však oblačnosť od západu pribudne a neskôr sa miestami vyskytne aj sneženie. Viac oblačnosti a sneženia bude aj v nedeľu, trochu sa zmiernia aj mrazy, najmä v západnej polovici územia.

 

V sobotu ráno nie je úplne vylúčené, že v horských dolinách a kotlinách sa pri zoslabnutí vetra môže ojedinele ochladiť až na -25 °C. Táto hodnota teploty sa u nás veľmi často nevyskytuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies