Príde Froome o titul na Vuelte? Mal pozitívny dopingový test!

NETKY.SK • 13 December 2017, 09:50 • 2 min
Príde Froome o titul na Vuelte? Mal pozitívny dopingový test!

Paríž - Britský cyklista Chris Froome mal počas Vuelty pozitívny dopingový test. Celkovému víťazovi podujatia a štvornásobnému šampiónovi Tour de France zistili dvojnásobne zvýšenú koncentráciu salbutamolu, ktorý sa používa na liečbu astmy. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) požiadala Froomea o vysvetlenie a zatiaľ ho nesuspendovala.

slovakia

left justify in out

Vo vzorke moču rodáka z Kene, ktorú odobrali 7. septembra, objavili 2000 nanogramov salbutamolu. Maximálna povolená hranica je 1000 nanogramov. Podľa vedenia jeho tímu Sky mal Froome počas záverečného týždňa Vuelty príznaky astmy, preto užil väčšie množstvo salbutamolu.

 

Froome je pripravený spolupracovať

 "Je dobre známe, že mám astmu a viem presne, aké sú pravidlá. Používam inhalátor na zvládnutie mojich príznakov (vždy v rámci prípustných limitov) a viem, že budemm testovaný každý deň, keď nosím dres lídra pretekov. Moja astma sa na Vuelte zhoršila, takže som nasledoval radu tímového lekára, aby som zvýšil dávku Salbutamolu. Samozrejme som sa snažil neprekročiť prípustnú dávku. Svoju vedúcu pozíciu v mojom športe beriem veľmi vážne. UCI má plné právo na to, aby skúmala a analyzovala výsledky dopingových testov. Jej predstaviteľom poskytnem všetky potrebné informácie, ktoré budú odo mňa žiadať," uviedol Froome vo svojom oficiálnom vyhlásení.

 

"Existujú zložité zdravotné a fyziologické problémy, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a vylučovanie salbutamolu. Sme odhodlaní zistiť fakty a pochopiť presne to, čo sa stalo pri tejto príležitosti. Mám maximálnu dôveru, že Chris nasledoval lekárske vedenie pri zvládaní jeho príznakov astmy, pričom zostal v rámci prípustnej dávky Salbutamolu. Samozrejme, urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli pri riešení týchto otázok," uviedol vedúci tímu Sky Dave Brailsford.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies