Príčinu explózie plynového terminálu OMV stále nepoznajú, ceny zemného plynu stúpli

NETKY.SK • 13 December 2017, 18:9 • 2 min
Príčinu explózie plynového terminálu OMV stále nepoznajú, ceny zemného plynu stúpli

VIEDEŇ - Vyšetrovanie príčin utorkového výbuchu plynového terminálu spoločnosti OMV pri dolnorakúskej obci Baumgarten an der March neďaleko rakúsko-slovenskej štátnej hranice pokračuje. Platilo to aj 17 hodín po obnovení prevádzky v jednom z najväčších distribučných centier zemného plynu spomínanej spoločnosti v Európe.

slovakia

left justify in out

Výsledky vyšetrovania zatiaľ nie sú k dispozícii, naznačil v stredu šéf dolnorakúskeho krajinského kriminálneho úradu Omar Haijawi-Pirchner. Experti ešte v priebehu utorkového večera skontrolovali zariadenie a izolovali explóziou zasiahnutú časť, ktorá až do odvolania zostáva odstavená. V stredu pracovali na mieste nešťastia forenzní špecialisti, zástupcovia poisťovní, ako aj experti z radov prevádzkovateľa.

 

Nie je vylúčené, že pre objasnenie príčin bude potrebný odborný posudok z oblasti metalurgie, informovala tlačová agentúra APA, podľa ktorej sa zisťuje aj presný rozsah materiálnych škôd.

 

Nešťastie, ktoré zrejme spôsobilo zlyhanie techniky, si vyžiadalo, ako v stredu potvrdili aj policajné zdroje, život 32-ročného rakúskeho občana, ďalších 21 ľudí zo siedmich krajín vrátane SR utrpelo zranenia. Jeden zo zranených utrpel ťažké popáleniny, avšak po prevoze do Všeobecnej nemocnice vo Viedni už tohto 29-ročného Rakúšana mohli premiestniť z jednotky intenzívnej starostlivosti na lôžkové oddelenie zariadenia.

 

Na likvidácii rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol po výbuchu a zasiahol šesť objektov v areáli, sa podieľali takmer dve desiatky hasičských jednotiek s celkove 240 mužmi. Červený kríž vyslal do lokality 40 spolupracovníkov, zasahovali tam štyria lekári záchrannej služby, traja ich kolegovia z okolia a dvaja pracovníci krízového intervenčného tímu. Polícia vyslala na miesto 14 hliadok a 41 mužov z rezervy.

 

Ako vyplýva z informácií spoločnosti Gas Connect Austria, plynovody, v ktorých v noci na stredu obnovili prevádzku, sú na 100 percent funkčné. Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe sa po utorkovej explózii v súlade s očakávaním prudko zvýšili.

 

Z Baumgartenu sa podľa verejnoprávneho rakúskeho rozhlasu ORF zemný plyn ruského i nórskeho pôvodu distribuuje ďalej do veľkých tranzitných sietí do Nemecka, Talianska, Francúzska, Slovinska, Chorvátska a Maďarska a cez primárny distribučný systém do jednotlivých oblastí Rakúska. Logistiku a infraštruktúru distribučného centra zabezpečuje spoločnosť Gas Connect Austria, ktorej vlastníkom je materská spoločnosť OMV.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona