Príčinou smrti bývalého Reaganovho hovorcu je zabitie

NETKY.SK • 9 August 2014, 07:23 • 2 min
Príčinou smrti bývalého Reaganovho hovorcu je zabitie

WASHINGTON - Smrť bývalého tlačového tajomníka Bieleho domu Jamesa Bradyho, ktorý zomrel tento týždeň na komplikácie súvisiace so strelným poranením hlavy, kvalifikoval súdny patológ ako zabitie.

slovakia

left justify in out

Svoje zranenie utrpel Brady pri pokuse o atentát na amerického prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      

Podľa vyhlásenia washingtonskej polície pitva Bradyho tela dokázala, že príčinou jeho smrti bolo strelné poranenie hlavy a z neho vyplývajúce zdravotné následky, čo súdny lekár kvalifikoval ako zabitie.
      

K atentátu na prezidenta Reagana došlo 30. marca 1981 pred hotelom Hilton vo Washingtone. Prezident a niekoľko ďalších osôb, vrátane Bradyho bolo vážne zranených, nikto však neprišiel o život. Strelec John Warnock Hinckley bol uznaný za nepríčetného a poslaný do psychiatrickej liečebne. 
      

Samotný Reagan sa zo zranení pomerne rýchlo uzdravil; James Brady však následkom streľby utrpel nezvratné poškodenie mozgu, zostal ochrnutý na spodnú časť tela a pripútaný na invalidný vozík. Po tejto udalosti sa Brady stal jedným z popredných bojovníkov za sprísnenie zákonov upravujúcich vlastníctvo strelných zbraní. 
      

Po Bradym je pomenovaný federálny zákon z roku 1993, ktorý v USA zaviedol preverovanie záujemcov o kúpu ručných zbraní. Jeho meno nesie aj miestnosť, v ktorej sa denne konajú tlačové brífingy Bieleho domu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies