Príčinou požiaru v nákupnom centre v Kemerove bol skrat

NETKY.SK • 17 Apríl 2018, 13:16 • 2 min
Príčinou požiaru v nákupnom centre v Kemerove bol skrat

MOSKVA - Vyšetrovatelia požiaru v nákupno-zábavnom centre v Kemerove v sibírskej časti Ruska zistili, že jeho príčinou bol skrat v elektrických rozvodoch. Požiar si vyžiadal 64 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Denník Kommersant, odvolávajúci sa na predbežnú správu vyšetrovateľov, napísal, že skrat vznikol po tom, ako sa voda zo snehu neodprataného zo strechy nákupného centra dostala na vodiče napätia vnútri budovy. Stalo sa tak priamo nad detským kútikom, ktorý sa nachádzal na najvyššom, štvrtom poschodí.

 

Poistky na ochranu siete pred skratom a prepätím sa z neznámych dôvodov neaktivovali, konštatovali experti.

 

Kommersant napísal, že ako prvý začal horieť plastový luster nad bazénom s kockami a loptičkami vyrobenými z ľahko horľavého penového plastu. Roztavený plast z lampy potom kvapkal priamo do bazéna a spôsobil jeho vznietenie.

 

Automatický systém na hasenie požiarov sa nespustil, pretože kvôli zamŕzaniu vody v potrubí bol odpojený prívod vody. Šíreniu ohňa napomohol aj vetrací systém, ktorý po vypuknutí požiaru nikto nevypol, napísal Kommersant.

 

Experti potvrdili, že požiarne hlásiče sa v budove nákupného centra nezapínali automaticky, ale ručne, čo príslušný zamestnanec neurobil.

 

V súvislosti s požiarom v Kemerove bolo zadržaných osem ľudí, ktorí sú podozriví zo zavinenia smrti 64 osôb - z toho bolo 41 detí a 23 dospelých.

 

Požiar v kemerovskom centre Zimná višňa vypukol 25. marca. Za následok mal okrem iného aj demisiu gubernátora Kemerovskej oblasti Amana Tulejeva. Medzičasom bol však Tulejev zvolený za predsedu oblastnej rady ľudových poslancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona