Príčina smrti Čurkina nebude zverejnená

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 07:17 • 2 min
Príčina smrti Čurkina nebude zverejnená

NEW YORK - Úrad newyorského súdneho lekára nezverejní príčinu a spôsob smrti ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina, dôvodom je diplomatický protokol. Informovala o tom hovorkyňa úradu súdneho lekára Julie Bolcerová.

slovakia

left justify in out

Čurkin zomrel náhle 20. februára po kolapse vo svojej kancelárii v sídle OSN, deň pred svojimi 65. narodeninami, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Pitva pozostatkov veľvyslanca Čurkina bola vykonaná minulý mesiac, ale na určenie príčiny smrti bolo ešte potrebné urobiť ďalšie testy. Tie sa už ukončili, avšak hovorkyňa Bolcerová dnes povedala, že právne oddelenie newyorskej radnice úradu oznámilo, nech nezverejňuje žiadne ďalšie informácie, aby sa "dodržalo medzinárodné právo a protokol".

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí 24. februára písomne požiadalo radnicu, aby nezverejňovala výsledky pitvy, pretože Čurkinova diplomatická imunita trvá aj po jeho smrti.

 

"Spojené štáty takisto trvajú na dôstojnom zaobchádzaní s pozostatkami členov nášho diplomatického zboru, ktorí zomrú v zahraničí (vrátane Ruska), a vyhýbajú sa zverejňovaniu okolností úmrtia, ak nie sú nevyhnutné," napísal právny poradca pre misiu USA pri OSN James Donovan.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí neskôr v liste z 1. marca uviedlo, že Ruská federácia vyjadrila obavy po vykonaní pitvy, keďže "v médiách sa objavili svojvoľné vyhlásenia o zdravotnom stave veľvyslanca Čurkina", na čo sa sťažovali ruskí diplomati.

 

Informácie mali veľmi súkromný charakter a boli medzi nimi aj také, o ktorých nevedeli ani samotní ruskí diplomati, dodal Donovan.

 

Čurkin zomrel 20. februára v newyorskej nemocnici vo veku 64 rokov. Krátko predtým mu prišlo zle v jeho kancelárii v sídle OSN. Čurkin bol ruským veľvyslancom pri OSN od roku 2006. Bol najdlhšie slúžiacim veľvyslancom v Bezpečnostnej rade (BR) OSN, ktorá je najvplyvnejším orgánom svetovej organizácie. Takisto slúžil ako veľvyslanec v Kanade a Belgicku a na začiatku 90. rokov minulého storočia bol hovorcom ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Pochovali ho na Trojekurovskom cintoríne na západnom okraji Moskvy. Na pohrebe ho šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ocenil ako "výnimočného profesionála a diplomata ľudu". Na rakve bola vystavená medaila Rad odvahy - vysoké štátne vyznamenanie, ktoré Čurkinovi posmrtne udelil prezident Vladimir Putin.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies