Príčina nečakanej smrti Juraja Černého: S chorobou bojoval 20 rokov

NETKY.SK • 27 Február 2016, 12:25 • 2 min
Príčina nečakanej smrti Juraja Černého: S chorobou bojoval 20 rokov

BRATISLAVA - Slovensko zasiahla v piatok zdrvujúca správa. Mimoriadne talentovaný hudobník a zakladateľ skupiny Tublatanka nečakane zomrel.

slovakia

left justify in out

Juraj Černý (†54) už dlhšiu dobu bojoval s chorobou. Hudobník mal problémy s črevami a vo štvrtok sa jeho situácia mimoriadne zhoršila.

 

Černého prepadli bolesti doma, v maďarskom Dunaszigete. Jeho kamarátka privolala záchrannú službu. Sanitka bubeníka odviezla so silným zápalom do nemocnice v Mosonmagyarórvári, kde sa podrobil operácii. „Vo švrtok som tam bol o jedenástej za ním, ale to bol samozrejme v umelom spánku. Tá lekárka hovorila, že treba len dúfať, že to vydrží. Čakalo sa, či ten zápal ustúpi. No a ráno som sa dozvedel tú správu, že zomrel,” povedal jeho brat Vlado Černý.

 

“Bol to nesmierne dobrý človek, fantastická osoba a talentovaný chlapec,“ cez plač opisoval bubeníkov brat herec Vlado Černý.

 

Životom Juraja Černého bola hudba, bicie miloval, tie ho aj preslávili. V roku 1982 spolu s Maťom Ďurindom založili Tublatanku, ktorá sa stala základným kameňom slovenskej rockovej scény, a čo priniesli, to sa stalo hitom. Úspech však so sebou priniesol nekonečný kolotoč cestovania, koncertov a veľkých párty, a tie zase neskôr priniesli hádky a problémy s drogami. Nakoniec ich Juraj zvládol, no z Tublatanky v polovici 90. rokov odišiel.

 

Vzťahy sa upravili a na jar sa Maťo Ďurinda s Jurajom mal dokonca stretnúť kvôli nahrávaniu pesničky. „Naposledy sme sa videli v lete na festivaloch na vystúpeniach, kde hral, a keď som ho pozoroval, ako hrá, musím povedať, že bol vo vynikajúcej bubeníckej kondícii. Vyzeral oveľa zdravšie, ako keď odchádzal z Tublatanky pre zdravotné problémy, na ktoré, žiaľ, zomrel,“ povedal pre Nový Čas líder Tublatanky Ďurinda.

 

 

Juraj Černý (*10.7.1961, Bratislava) bol v roku 1982 spolu s Martinom Ďurindom spoluzakladateľom skupiny Tublatanka. Tretím do partie bol basový gitarista Pavol Horváth. Cez Juraja naviazali aj kontakt a dlhodobú spoluprácu s textárom Martinom Sarvašom. Prvý koncert mali 30. januára 1983 v rámci festivalu amatérskych skupín Mladá vlna '82, ktorý zorganizoval Richard Müller v bratislavskom PKO. Neodmysliteľnou súčasťou Tublatanky boli v jej začiatkoch slovenské kroje. V roku 1985 vydali debutový album Tublatanka, ktorý mal veľký úspech.

 

V roku 1987 vydali druhý Skúsime to cez vesmír a v roku 1988 aj tretí Žeravé znamenie osudu, ktorého predaj prevýšil sumu 250.000 kusov. V roku 1993 sa rozišla prvá zostava Tublatanky. Pavol Horváth odišiel pre názorové nezhody a Juraj Černý kvôli drogám. Neskôr absolvoval protidrogovú liečbu. V roku 1994 sa do skupiny vrátil, zo zdravotných dôvodov ju však po necelom roku opustil. Od roku 2002 hral na bicie nástroje v skupine Slobodná Európa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies