Príčina havárie airbusu AirAsia je známa, lietadlo sa zrútilo pre poruchu počítača a chybu posádky

NETKY.SK • 1 December 2015, 09:37 • 2 min
Príčina havárie airbusu AirAsia je známa, lietadlo sa zrútilo pre poruchu počítača a chybu posádky

JAKARTA - Tragickú haváriu lietadla spoločnosti AirAsia, ktorá si vlani v decembri vyžiadala 162 životov, zavinila porucha palubného počítača a následné kroky posádky. Vyplýva to z výsledkov vyšetrovania, ktoré dnes zverejnil indonézsky výbor pre bezpečnosť civilnej dopravy. Píše o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Airbus-A320 sa zrútil do Jávskeho mora 28. decembra 2014 počas letu z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Nešťastie neprežil nikto zo 162 ľudí na palube. Vyšetrovatelia po zhruba 11-mesačnom skúmaní príčin havárie dospeli k záveru, že ju primárne spôsobila porucha jedného z palubných počítačov. Piloti sa pokúsili systém reštartovať, čím prakticky vyradili z činnosti autopilota.


"Následný postup posádky mal za následok to, že sa lietadlo vymklo spod kontroly," uvádza sa v záverečnej vyšetrovacej správe. Piloti už potom nemali kapacitu na to, aby sa opäť ujali riadenia stroja.
Údaje získané zo záznamníka letových údajov nenasvedčujú tomu, že by k tragédii prispeli aj nepriaznivé poveternostné podmienky, ktoré v osudný deň panovali v oblasti Jávskeho mora. Práve počasie bolo bezprostredne po havárii považované za jej pravdepodobnú príčinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies