Príchod tejto zimy bol z pohľadu prvého sneženia značne oneskorený

NETKY.SK • 13 Január 2015, 18:55 • 2 min
Príchod tejto zimy bol z pohľadu prvého sneženia značne oneskorený

BRATISLAVA - Príchod zimy v roku 2014 bol z pohľadu prvého sneženia značne oneskorený.

slovakia

left justify in out

V rebríčku najneskorších nástupov sneženia na Slovensku od roku 1965 sa tak zaradil na druhé miesto, hneď po roku 2000. Vyplýva to z analýzy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zverejnenej na jeho webovej stránke.
     

Prvé sneženie na strednom a východnom Slovensku, s výnimkou vyššie položených miest, bolo zaznamenané 24. a 25. novembra. Na väčšine územia je to podľa SHMÚ približne o dva týždne neskôr, ako je dlhodobý priemer.
     

Na západnom Slovensku snežilo prvýkrát až 26. a 27. decembra. Podľa SHMÚ je to na tomto území oproti dlhodobému priemernému dátumu od roku 1965 o viac ako mesiac neskôr. 
     

Rekordne najneskoršie termíny prvého sneženia od roku 1965 boli túto zimu zaznamenané na meteorologickej stanici v Telgárte (25.11.), Bratislave na letisku (26.12.) a Jaslovských Bohuniciach (26.12.).
     

Na Slovensku sa podľa SHMÚ vyskytuje prvé sneženie, vo výškach do 500 metrov, v dlhodobom priemere prevažne v druhej dekáde novembra. Vo vyšších polohách to môže byť aj o čosi skôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona