Prichádza zima? V najbližších dňoch sa počasie zmení, výraznejšie sa ochladí

NETKY.SK • 16 November 2018, 06:22 • 2 min
Prichádza zima? V najbližších dňoch sa počasie zmení, výraznejšie sa ochladí

BRATISLAVA - Počasie sa v týchto dňoch začalo meniť a koncom týždňa je možné očakávať ochladenie a nočné mrazy nielen na horách, ale aj v nížinách.

slovakia

left justify in out

"V noci z utorka (13. 11.) na stredu (14. 11.) prešiel cez naše územie od severozápadu studený front, za ktorým k nám prenikol chladnejší vzduch, narušila sa tak inverzia a predovšetkým na horách bolo vidieť výrazný pokles teploty. Kým na Lomnickom štíte bolo dva dni dozadu päť až šesť stupňov Celzia, aktuálne je tam mínus osem stupňov Celzia," priblížil meteorológ Miroslav Šinger, podľa ktorého je v nižších polohách ochladenie menej výrazné.

 

 

V najbližších dňoch sa podľa SHMÚ situácia zmení vplyvom viacerých tlakových výší a prúdenia studeného vzduchu. Toto prúdenie má pretrvať aj cez víkend a po vybudovaní tlakovej výše aj nad Škandináviou po jej prednej strane k nám prenikne ešte o niečo chladnejší vzduch. "Najchladnejšie by malo byť v pondelok (19. 11.), keď na severe môže ojedinele mrznúť počas celého dňa, smerom k juhu bude trochu teplejšie, popoludňajšie maximá dosiahnu päť až osem stupňov Celzia," konkretizoval meteorológ s tým, že v ďalších dňoch bude podobný vývoj pokračovať. Na juhu bude päť až osem stupňov, smerom na sever väčšinou nula až tri, možno štyri stupne Celzia.

 

"Čo sa týka teploty vzduchu v noci, najchladnejšie noci by mali byť z piatka (16. 11.) na sobotu (17. 11.) a zo soboty na nedeľu (18. 11.), keď očakávame, že teplota poklesne na nula až mínus päť stupňov, v dolinách a kotlinách bude miestami ešte chladnejšie, až do mínus desiatich stupňov Celzia," uviedol Šinger.

 

V budúcom týždni sa mrazy podľa neho zmiernia, nočné teploty budú vyššie a vzduch vlhší. Miestami sa vyskytnú zrážky, na severe aj vo forme snehu, na juhu snehové, zmiešané aj dažďové.

 

img

Zdroj: Pixabay

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona