Prichádza kalamita: Dnes by malo napadnúť až 40 centimetrov snehu

NETKY.SK • 30 Január 2015, 12:17 • 2 min
Prichádza kalamita: Dnes by malo napadnúť až 40 centimetrov snehu

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň viaceré výstrahy pred vetrom aj snežením.

slovakia

left justify in out

Cez Slovensko sa od juhu až juhozápadu na sever presúva tlaková níž spojená s frontálnym systémom, ktorý prinesie výdatné zrážky.

 

Meteorologické výstrahy na piatok

 

img

 

Pre okresy Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín platí výstraha druhého stupňa pred vetrom. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 25 až 30 metrov za sekundu. Tento stav má platiť do dnešnej polnoci.

 

V spomínaných okresoch spolu s okresmi Martin a Turčianske Teplice platí aj výstraha druhého stupňa pred snežením. Výška nového snehu tam môže dosiahnuť 25 až 40 centimetrov. Tento stav má platiť do soboty približne do 3:00. Pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok a Trnava platí dnes do 16. hodiny výstraha 2. stupňa pred snežením. Napadnúť by tam malo 20 až 40 cm nového snehu. Pre východné Slovensko vydal SHMÚ výstrahu 1. stupňa pred dažďom. Miestami sa tam očakáva úhrn zrážok 25 až 30 mm.

 

Pre väčšinu územia západného a stredného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred snežením. Výška nového snehu tam môže dosiahnuť 15 až 25 centimetrov. Tento stav má platiť rovnako do soboty do približne 3:00. Zároveň na spomínanom území hrozí aj vytváranie závejov a snehových jazykov.

 

Ako bude cez víkend?

 

Meteorologické výstrahy na sobotu

 

img

 

Územie Slovenska zostáva v rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku pokrývajúcej väčšinu európskeho kontinentu.

Bude zamračené a sneženie, v nížinách dážď so snehom, alebo dážď, ktorý bude ojedinele namŕzať. Miestami budú zrážky výdatné. Ráno a cez deň od západu ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.

Nočná teplota -1 až -7, na juhu stredného a na východnom Slovensku  okolo +1 st. Denná teplota -1 až +4 st., na severe miestami aj chladnejšie. Severozápadný, na východe juhovýchodný až južný vietor 3 až 7, miestami v nárazoch okolo 15 m/s (10 až 25, nárazy 55 km/h) cez deň zoslabne. V noci sa môžu tvoriť na cestách snehové jazyky alebo záveje.

 

Nedeľa

V nevýraznom poli nízkeho tlaku k nám postúpi od západu studený front.

 

Bude polooblačno až oblačno, zrána hmlisto. Postupne od západu veľká oblačnosť a miestami sneženie.

Nočná teplota klesne -4 až -10, v horských dolinách a kotlinách do -15. Denná teplota -2 až +4 st. Severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), pri ktorom sa  môžu lokálne tvoriť na cestách snehové jazyky alebo záveje.

 

Aktuálne informácie o počasí sa dozviete TU!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies