Prichádza k nám nový štýl bývania z USA: Tiny house už aj na Slovensku.

NETKY.SK • 12 December 2018, 14:58 • 2 min
Prichádza k nám nový štýl bývania z USA: Tiny house už aj na Slovensku.

VRÚTKY - Tibor a Barbora zistili, že mladí ľudia to so zháňaním prvého bývania majú u nás naozaj ťažké a preto prišli s revolučným nápadom. Lacný a nízkonákladový dom si postavili najskôr pre seba a teraz ho ako jedinečnú alternatívu ponúkajú mladým cez svoje občianske združenie Domov s tebou.

slovakia

left justify in out

Myšlienka a projekty Tiny house sa v posledných rokoch postupne dostávajú z USA aj do Európy. Vôbec prvý takýto dom vznikol práve rukami Barbory a Tibora v obci Jasenica. Hotový domček potom mladý pár previezol do Vrútok, kde ho nájdete stáť dodnes.

 

 

Po skončení školy sme začali nielen my, ale aj kopec našich kamarátov riešiť rovnaký problém. Chceli sme sa osamostatniť, nájsť si vlastné bývanie, ale zároveň sme odmietali platiť veľké sumy za prenájom. Na hypotéku sme nárok nemali a tým sa naše možnosti vyčerpali,“ hovorí Barbora.

 

Nepotrebuje prípojku na vodu, elektrinu ani kanalizáciu. Je úplne sebestačný, prenosný, síce malý, no útulný a lacný. Tiny house vznikol v USA ako dôsledok krízy na trhu s nehnuteľnosťami. Je na kolesách, takže k nemu nepotrebujete ani stavebný pozemok. Na hypotéku môžete rovno zabudnúť, pretože vás bude stáť len pár tisíc eur. Stačí teda len pozemok, ktorý nemusíte ani kupovať, ale môžete si ho prenajať. 

Okná, piecku aj príves zohnali „z druhej ruky“ cez inzerát.. Problém s vodou vyriešili jednoducho. Zbierať budú dažďovú vodu, ktorú budú filtrovať na úžitkovú. Pitnej vody im stačí pomenej, takže si ju budú donášať. 

 

 

„Nie je to karavan ani maringotka. Oproti týmto provizórnym ubytovacím zariadeniam je väčší a vyšší, má plnohodnotné steny a preto viac pripomína klasický dom“, dodáva Barbora na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona