Príbuzní utopeného sýrskeho chlapca pricestovali do Kanady

NETKY.SK • 29 December 2015, 07:45 • 2 min
Príbuzní utopeného sýrskeho chlapca pricestovali do Kanady

VANCOUVER - Príbuzní utopeného trojročného sýrskeho chlapca Ajlana Kurdího, ktorého telo vyplavilo more na tureckú pláž a jeho smrť vyvolala celosvetové obavy nad dôsledkami utečeneckej krízy, pricestovali v pondelok do Kanady. Napísala to v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Chlapcov strýko Mohammad Kurdí s manželkou a piatimi deťmi pricestovali do Vancouveru, kde ich na letisku privítala Ajlanova teta Tima. Mohammad Kurdí sa poďakoval Kanaďanom a kanadskej vláde za to, že sa mu mohol splniť sen. "Som šťastný! Veľmi šťastný!" povedal prítomným novinárom.

 

Ajlan Kurdí sa v septembri utopil spolu s päťročným bratom a matkou pri pokuse preplaviť sa z Turecka do Grécka. Chlapcov otec, ktorý momentálne žije v Iraku, po smrti manželky s deťmi oznámil, že sa do Kanady sťahovať nebude.
Za Mohammada Kurdího s rodinou sa v Kanade zaručila jeho sestra Tima z provincie Britská Kolumbia. Kurdíovci patria k niekoľkým tisíckam utečencov, ktorých sa v reakcii na migračnú krízu v Európe rozhodla prijať kanadská novozvolená vláda.


Fotografie Ajlanovho tela vyplaveného na tureckej pláži vyvolali vlnu smútku u ľudí na celom svete a stali sa symbolom osudu tisícov utečencov a migrantov, ktorí tento rok zomreli počas riskantných plavieb cez more.


Kanadská vláda v uplynulom týždni oznámila, že v roku 2016 zdvojnásobí počet prijatých utečencov zo Sýrie. Celkovo by malo nájsť nový domov v Kanade až 50.000 Sýrčanov. Doterajší plán nového liberálneho premiéra Justina Trudeaua počítal s tým, že do februára 2016 príde do Kanady 25.000 Sýrčanov.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies