Príbuzní odsúdených za násilnosti na zápase v Port Said demonštrovali proti trestom smrti

NETKY.SK • 28 Február 2017, 13:12 • 2 min
Príbuzní odsúdených za násilnosti na zápase v Port Said demonštrovali proti trestom smrti

PORT SAID - Egyptské policajné zložky zadržali 22 osôb zo stoviek demonštrantov proti trestom smrti pre jedenásť účastníkov výtržností, ktoré v roku 2012 vypukli na futbalovom štadióne v meste Port Said a vyžiadali si 74 životov.

slovakia

left justify in out

Protestujúci vyšli do ulíc v chudobnej štvrti Fatimah al-Zahrá, podľa úradov zapálili dve policajné autá a hádzali na poriadkové sily kamene.

Egyptský kasačný súd minulý týždeň zamietol posledné odvolanie odsúdených a zároveň potvrdil trest 12 rokov väzenia pre piatich obžalovaných, medzi ktorými je aj policajný riaditeľ Port Saidu a ďalší príslušníci bezpečnostných síl. Ďalších 20 ľudí súd oslobodil. Väčšina z odsúdených bola obvinená z trestných činov ako vražda, pokus o vraždu, krádež či vandalizmus. Z 11 osôb s trestom smrti je jedna na úteku, súdili ju v neprítomnosti. 

 



Násilnosti z februára 2012 - najhoršej katastrofy v dejinách egyptského futbalu - nasledovali po zápase klubu Al-Masrí s káhirským futbalovým družstvom Al-Ahlí. Po odpískaní konca zápasu zaútočili fanúšikovia miestneho Port Saidu nožmi, palicami a kameňmi na priaznivcov hosťujúceho klubu z Káhiry. Úrady po krvavých udalostiach na viac ako rok zastavili konanie všetkých futbalových súťaží v krajine.

 

Po obnovení sa hralo pred prázdnymi tribúnami. Prvý zápas s divákmi sa uskutočnil až vo februári 2015, pri potýčkach mimo štadióna vyhaslo ďalších 22 životov.  
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies