Príbuzní obetí zostreleného letu MH17 budú vypovedať pred súdom

NETKY.SK • 6 September 2021, 16:11 • 2 min
Príbuzní obetí zostreleného letu MH17 budú vypovedať pred súdom

BRUSEL/AMSTERDAM - Na palube lietadla spoločnosti Malaysia Airlines zomrelo v júli 2014 všetkých 298 ľudí. Súd v prípade obvinil troch Rusov a jedného Ukrajinca.

slovakia

left justify in out

Viac ako 90 príbuzných obetí tragédie civilného letu MH17 bude počas najbližších troch týždňov vypovedať v najnovšej fáze súdneho procesu. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl.

 

img

Tragický koniec letu MH17 spôsobil smrť všetkých 298 ľudí na palube lietadla, väčšinu z nich tvorili Holanďania. Výpovede pozostalých nadväzujú na júnové súdne pojednávanie, na ktorom súd obvinil z účasti na zostrelení civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou v júli 2014 troch Rusov a jedného Ukrajinca. Proces sa konal v ich neprítomnosti.

 

Hlavnými podozrivými sú štyri osoby: traja Rusi – Igor Girkin prezývaný Strelkov, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov – a Ukrajinec Leonid Charčenko. Iba jeden z nich, Oleg Pulatov, sa v tejto veci obrátil na pomoc právneho obhajcu.

 

Prečítajte si tiežObžalovaný z havárie MH17 sa chce dostaviť pred súd

 

Podľa vyšetrovateľov všetci štyria obvinení zastávali v čase zostrelenia lietadla kľúčové úlohy v samozvanej Doneckej ľudovej republike, nad územím ktorej spôsobila raketa Buk pád lietadla. "Vaše výpovede sú spúšťačom emócií pre všetkých zainteresovaných. Viac sa k vášmu smútku už nemôžeme priblížiť," uviedol predseda súdu Hendrik Steenhuis na začiatku nového kola pojednávaní.

 

img

 

Prvou osobou, ktorú si súd predvolal, je Ria van der Steenová, ktorá v lietadle prišla o otca a nevlastnú matku. Je členkou správnej rady Stichting Vliegramp MH17, organizácie združujúcej pozostalých obetí tohto letu.

 

Podľa DutchNews.nl sa súd so žiadosťou o poskytnutie výpovedí obrátil na 90 príbuzných obetí letu z ôsmich krajín. Vypovedať môžu buď v budove súdu s vysokým stupňom ochrany, ktorý bol zriadený v blízkosti amsterdamského letiska Schiphol, alebo prostredníctvom videospojenia.

 

Patrí k téme: Na súde v prípade MH17 predložili dôkazy o tom, že lietadlo zostrelila raketa Buk

 

Na každý deň si sudcovia určili 8 až 11 výpovedí, pričom každý z prihlásených má k dispozícii 15 minút. Stovky ďalších príbuzných obetí letu MH17 predložili rôzne písomné svedectvá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies